Gedeon

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 19 views
Notes
Transcript
Apostoli köszöntés (állva)
Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól! Áldott az Úr! Napról napra gondot visel rólunk szabadító Istenünk. Ámen. Ps. 68: 20
Kezdő és főének (állva)
371: 1 (2-3)
Jézus Krisztus, egy Mesterünk
Hirdetések (ülve)
A következő hét alkalmai:
(most az it. után a gyerekek ismét kereshetnek a templomkertben keresztyén szimbólumokat - ha éppen nem zuhog)
szerdán, csütörtökön és pénteken este 6 órától pünkösdi előkészítő az Arany János utcai templomban (a csütörtöki előkészítőt felvételét péntek reggelre igyekszünk feltenni a honlapunkra is)
vasárnap reggel 9 órakor ünnepi it. MÁV-telepen (úrvacsora nélkül)
vasárnap de. 10 órakor ünnepi it. az Arany János utcai templomban (úrvacsora nélkül) - ezzel egyidőben gyermekistentisztelet
vasárnap de. 11 órakor ünnepi it. az Arany János utcai templomban (úrvacsoraosztással)
vasárnap it. után megbeszélés a tábor szervezőinek, segítőknek
hétfőn de. 9 órakor ünnepi it. a MÁV-telepen (úrvacsoraosztással)
hétfőn de. 10 órakor ünnepi it. az Arany János utcai templomban (úrvacsora nélkül)
az Arany János utcai előkészítők és istentiszteletek után a templomkertben felnőtteknek ajánljuk, hogy tegyenek egy rövid sétát, közben Pilinszky János idézeteket olvashatnak.
Egyebek:
sajnos ezen a héten technikai okok miatt nem került fel az online térbe az áhitat és az igehirdetés… reméljük, hogy a jövő héten ezt meg tudjuk oldani
pénteken du. 3 órakor a Szeretethíd felhívására mi is közösen dolgoztunk a gyülekezeti házban - 15-en vettünk részt a munkabán és szépen előrehaladtunk - Köszönjük a résztvevő testvéreknek az elvégzett munkát!
június 16-18 (szerda-péntek) - napközis tábor alsósoknak
június 19. (szombat) - vezetett gyülekezeti kirándulás a Hűvösvölgyben
június 21-25 (hétfő-péntek) - napközis tábot alsósoknak
Igeolvasás előtti ének (ülve)
Könyörögjünk a Szentlélekért!
371: 4-5
Munkáinkat megszentelje
Fohász (ülve)
És mit mondjak még? Hiszen kifogynék az időből, ha szólnék Gedeonról, Bárákról, Sámsonról, Jeftéről, Dávidról, Sámuelről és a prófétákról. Ezek hit által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok száját tömték be, tűz erejét oltották ki, kard élétől menekültek meg, betegségből épültek fel, háborúban lettek hősökké, idegenek seregeit futamították meg.
Lekció (ülve)
Hallgassuk hát ezek közül Gedeon történetét!
Bír. 7: 1-18
Imádság (állva)
Igehirdetés előtti ének (állva)
371: 6-7
Plántáljon nagy egyességet
Textus (állva)
Bir. 7: 2
Igehirdetés (ülve)
A napi ószövetségi igeolvasásunk során a Bírák könyvénél járunk. Itt is Gedeon történetét olvassuk.
Gedeon egy figyelemreméltó ember volt. Arra hívta el őt az Úr, hogy a midiáni fenyegetést, megszállást verje vissza, egy időre hadseregparancsnok lesz - mégis Gedeon egyike azoknak a hithősöknek, akikben a legtöbb félelem és szorongás lakozott. Az ő történetének egy jelentős része arról szól, hogy Isten hogyan győzködi és erősíti őt, hogy felálljon, sereget toborozzon és megütközzön a midianitákkal.
Én azt hiszem, hogy ezen egyáltalán nem kell csodálkoznunk. Miért kellene egy átlagos fiatalembernek harcba mennie, sőt miért kellene magára vennie egy bíra teendőit és felelősségét. Miért az ő feladata az, hogy Isten népét megmentse?
Amikor Gedeon előtt megjelenik Isten angyala, Gedeon panaszkodni kezd, hogy hol vannak most a régi csodák, az Egyiptomból való szabadulás csodái, amiről a szülei meséltek… Az angyal röviden csak ennyit válaszol: Menj és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából. Én küldelek téged. / Mintha Isten azt mondaná: a csodákat hiányolod? Hát rajtad keresztül fog megvalósulni az, amit hiányolsz! Te fogod a legközvetlenebbül átélni a csodát és te fogod azt a népednek is közvetíteni.
Gedeonban bizalmatlanság és félelem van. És Isten kitartó és türelmes munkával bontja le ezeket.
Gedeon egyik alapvető problémája az volt, hogy nem látta vagy legalább is nem merte elhinni, hogy az életében valóban Isten kezdett el dolgozni.
Számunkra is alapvetően fontos, hogy észrevegyünk Istent, amint az életünk eseményei között megjelenik, fontos az, hogy lássuk Istent dolgozni a hétköznapi dolgainkon, feladatainkon és kapcsolatainkon. Ha látjuk Istent munkában, akkor elpárolog a félelmünk és tudjuk, hogy minden rendben lesz, ha azonban nem látjuk Istent, akkor könnyen bepánikolunk, vagy elkezdünk szorongani.
Mi kell ahhoz, hogy tisztán lásd: Isten cselekszik az életedben!
Gedeon tehát azt a feladatot kapta Istentől, hogy gyűjtsön össze egy sereget Midján ellen.
Midján egy pusztai, nomád szövetséget vezetett. Nem kell kifinomult szövetségi politikára gondolnunk. Minössze annyit tettek ezek a szövetséges törzsek, hogy a megfelelő időben megjelentek Izráel földjén - a családjaikkal, a sátraikkal és jószágaikkal együtt és felemésztettek mindent, amit csak találtak. Takarmányt, learatott gabonát, állatokat… mindent, amit megtaláltak. Rengetegen voltak, nem lehetett ellenük mit tenni. A legeredményesebben azzal próbáltak védekezni, hogy búvóhelyeket kerestek Izráel fiai.
Gedeon is titokban csépelt, amikor először meglátogatta ő az Úr angyala.
Ilyen helyzetben és ilyen ellenséggel szemben kellett sereget gyűjtenie Gedeonnak. Ezek a nomád törzsek délről, az Arab félszigetről és keletről érkeztek, végigvonultak egész Izráelen és letaroltak, vittek mindent. Gedeon nem véletlenül panaszkodott, ő semmit sem látott Isten korábbi csodálatos tetteiből.
Amikor a sereget összegyűjtötte, először csak a saját nemzetségét hívta, az Abiezer nemzetséget, aztán követeket küldött Manassébe törzséhez, meg Aser, Zebulon és Naftali törzséhez. Ezek mind északi törzsek voltak. De miután a törzsek harcosai összegyűltek, még mindig bizonytalan volt Gedeon abban, hogy Isten tényleg segíteni fogja-e őt ebben a küzdelemben. Ezért jeleket kért Istentől, azt a bizonyos gyapjúfürtöt tette ki a szérűre és egyik reggelre azt kérte, hogy a száraz földön a gyapjú harmatos legyen, a másik nap pedig éppen fordítva azt kérte, hogy a föld legyen harmatos, de a kitett gyapjú mégis száraz legyen.
Az Úr pedig nagy türelemmel megadta a jeleket. Egyébként ezek is Gedeon bizonytalanságát jelzik.
Jeleket akkor szoktunk kérni Istentől, ha bizonytalanok vagyunk abban, amit megígért vagy nem tudjuk, hogy mire is számíthatunk. És azért vagyunk bizonytalanok, mert nem hallottuk Istent beszélni, vagy hallottuk ugyan, de nem vagyunk biztosak abban, hogy jól értettük őt. Esetleg bizalmatlanul azt fontolgatjuk, hogy Isten ugyan tett valamilyen ígéretet, de talán meggondolta magát és most már mégse akarja teljesíteni azt.
Ne feledjük, akkor van szükségünk jelekre, amikor Isten szavának egyre kisebb a súlya. Egyre halványabbnak érzem az ígéretét és egyre erősebbnek és nyomasztóbbnak a körülményeket. Ilyenkor kérek megerősítő jelet és aztán újra kérek megerősítő jelet. Az a probléma ezzel, hogy így a jelkérésnek sosem lesz vége, egyre sűrűbben kérek jelet vagy egyre apróbb útszakaszokra. Gedeon is kérte a nedves gyapjúfürtöt, de amikor azt megkapta, akkor kérte az ellenpróbát is, a száraz gyapjúfürtöt. És amikor azt is megkapta, akkor sem volt biztos abban, hogy Isten valóban a segítségére lesz. És nem azért volt bizonytalan, mert Isten üzenete ne lett volna egyértelmű, hanem azért, mert nem volt hajlandó vagy nem tudott a szívében igent mondani Isten szavaira.
A kérdés tehát az, hogy ha Isten mond valamit, igent tudok-e mondani rá? Vagy belekezdek valamiféle jelkéregetésbe.
Persze, Isten többféleképpen is szólhat hozzám. Bibliai történeten (tanulság) vagy igén (megüt egy szó) keresztül, szólhat hozzám imádság (belső hang, békesség) alatt, szólhat hozzám úgy is, hogy érzékenyen figyelem az életem, a környezetem eseményeit és nyitott vagyok a Lélek vezetésére… de a jelkérés az más, itt én vagyok a kezdeményező, én mondom meg, hogy milyen határidőre, milyen témában és milyen formában szólaljon meg Isten. Van, amikor Isten nagyon kegyelmes és megteszi ezt, de tudnunk kell, hogy alaphangon ő nem így beszél velünk.
Gedeon esetében is csak kapkodjuk a fejünket, hogy még mindig ad megerősítő jelet és még mindig ad és még azután is… Tudjuk, hogy Jézus az esetek döntő többségében elutasította a jelkérést és nem adott jelet. Nekünk sem ez az utunk.
Ha tudni akarod azt, hogy Isten cselekszik az életedben, először is meg kell hallanod a hangját és bizalommal igent kell rá mondnod. Ezt követően azonban egyszerűen engedelmeskedni kell Istennek. Ő el fogja takarítani az útból az akadályokat, de ebben nekünk is részt kell vennünk.
Az első lépés: praktikus. Gedeon felszólítja azokat, akik fel merik vallani a félelmüket - menjenek haza.
Félelmükkel, esetleges megfutamodásukkal demoralizálták volna az egész sereget.
Az első lépés (létszámleépítés) a hadsereg minőségét javította, a második nem.
Nem tudjuk, hogy mért az ivással rostálta meg őket az Úr és miért pont azok maradtak meg, akik a szájukhoz emelték a vizet.
Az biztos, hogy első szűkítés is és a második is azért ment végbe, mert különben Izráel dicsekedett volna Istennel szemben...
Elhiszed azt, amit Isten mond és kész vagy engedelmeskedni?
az engedelmesség:
kiengedsz valamit a kezedből és hagyod, hogy Isten rendelkezzen
bizalom és engedelmesség elválaszthatatlan
Csendes perc (ülve)
Ráfelelő ének (állva)
445: 1
Szólsz hozzám, Istenem
Imádság (állva)
Úri imádság (állva)
Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!
9 Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod, 
mint a mennyben, úgy a földön is; 
11  A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma,
12 és bocsásd meg a mi vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek; 
13 és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg minket a gonosztól; 
mert tied az ország és a hatalom és a dicsőség 
mindörökké. Ámen."
Felhívás az adakozásra (állva)
"Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jó cselekedetre. Amint meg van írva: „Bőkezűen osztott a szegényeknek, igazsága megmarad örökké.” 2Kor. 9: 8-9
Áldás (állva)
A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által. Ámen. (Rm. 15: 13)
Záróének (ülve)
445: 5-6
Más nem tanít meg rá, csak égi bölcsességed
90. zsoltár 1. vers (állva)
Related Media
See more
Related Sermons
See more