Kvinnene som elsket sin neste som seg selv

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 11 views
Notes
Transcript

Salmer

Inngangssalme: Ren og rettferdig (DELK 385)
Etter gloria: Jeg er trygg hos deg (97S 053)
Før preken: Din vilje skje, o Herre (DELK 501)
Offer/før nattverd: Jesus Kristus er vår Frelse (NoS 140)
Under nattverdsutdelingen:
Vel den mann som ikke vandrer (DELK 493)
What is this bread (LSB 629)
Deg Herre Jesus vil vi bekjenne (DELK 325)
O Bli hos meg (DELK 705)
Slutningssalme: Nå la oss takke Gud (DELK 546)

Inngangsord

Guds fred.
Vel møtt til Gudstjeneste til dere som er samlet her i kirken, og til dere som er med på streaming.
Dere som har salmebok, finner salmetavlen på arkene som ble delt ut ved inngangen. Siden tavlen på veggen verken er synlig når vi synger eller på nett, så har jeg ikke laget salmetavle til veggen.
Vi begynner samlingen med vår inngangsbønn.

Barnas stund

Den barmhjertige samaritaner. (Luk 10:25-37)
Fariseeren svarte med det dobbelte kjærlighetsbud (Her sitert fra Matt 22)
Du skal elske Herren din Gud av (1) hele ditt hjerte og av (2) hele din sjel og av (4) all din forstand. Og du skal elske din neste som deg selv.
Fariseeren: Ups! Eh. . . Men hvem er min neste?
Historien.

Tekstlesning

Dette evige Guds ord står skrevet i/hos...
Proverbs 31:10–12 B2011
10 En dyktig kone – hvem finner vel henne? Langt mer enn perler er hun verdt. 11 Mannen stoler på henne i sitt hjerte, han mangler ikke vinning. 12 Hun gjør bare godt imot ham, aldri noe ondt så lenge hun lever.
Proverbs 31:25–31 B2011
25 Styrke og verdighet er hennes drakt, hun ler mot dager som kommer. 26 Hun åpner munnen med visdom, kjærlig rettledning har hun på tungen. 27 Hun ser etter hvordan det går i huset, og spiser ikke latskaps brød. 28 Barna står fram og priser henne lykkelig, mannen gir henne ros: 29 «Mange kvinner har vist at de er dyktige, men du overgår dem alle.» 30 Ynde svikter, og skjønnhet forgår; men en kvinne som frykter Herren, skal ha ros. 31 Pris henne for frukten av hennes arbeid, hennes gjerninger skal gi henne ros i byens porter!
Videre står det skrevet i...
1 Timothy 2:8–15 B2011
8 På hvert sted vil jeg at mennene skal be med løftede og rene hender, uten sinne og strid. 9 På samme måte vil jeg at kvinnene skal ha en fin fremferd. De skal smykke seg med måte og forstand, ikke med alle slags fletninger, gullsmykker, perler eller dyre klær, 10 men med gode gjerninger, slik det passer seg for kvinner som vil leve gudfryktig. 11 En kvinne skal ta imot opplæring i stillhet og underordne seg i alt. 12 Jeg tillater ikke en kvinne å undervise eller bestemme over mannen, hun skal være stille. 13 For Adam ble skapt først og så Eva. 14 Og det var ikke Adam som lot seg lokke, men kvinnen lot seg lokke og brøt budet. 15 Men hun skal bli frelst gjennom barnefødselen – bare de viser forstand og lever i tro, kjærlighet og hellighet.
Slik lyder Herrens ord.
M: Takk og lov, du har det evige livets ord! Hvem andre skulle vi gå til?
Salme før preken

Evangelietekst

Dette hellige evangelium står skrevet i...
Luke 8:1–3 B2011
1 I tiden som fulgte, reiste Jesus omkring og forkynte i byene og landsbyene og bar fram det gode budskapet om Guds rike. De tolv var med ham, 2 og noen kvinner som var blitt helbredet for onde ånder og sykdommer. Det var Maria med tilnavnet Magdalena, som sju onde ånder hadde fart ut av, 3 Johanna, som var gift med Kusa, en forvalter hos Herodes, og Susanna og mange andre. Med det de eide, hjalp de Jesus og de tolv.
Hellige Gud, hellige oss i sannheten. Ditt ord er sannhet.

Bønn

La oss be: Evige Gud, Du som har skapt oss til mann og kvinne og satt oss inn i de ulike kall og roller i livet. Lær oss å elske hverandre slik som du har elsket oss, og slik være et vitnesbyrd for hverandre om din store kjærlighet. Ved din elskede sønn, Jesus Kristus, som med deg og Den Hellige Ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet til evighet. Amen.
(Kollektbønn skrevet for anledningen)

Innledning

Hele samfunnets historie fram til nå er historien om klassekamper. Fri mann og slave, patrisier og plebeier, baron og livegen, laugsborger og svenn - kort sagt, undertrykkere og undertrykte har stått i stadig motsetning til hverandre, har ført en uavbrutt snart skjult, snart åpen kamp, en kamp som hver gang endte med en revolusjonær omdannelse av hele samfunnet eller med de kjempende klassers felles undergang. (Fra kommunistmanifestet av Karl Marx)
Slik begynner det mest kjente skriftet av en kjent filosof og ateist fra Tyskland på 1800-tallet. Denne mannen laget seg en slags åndelig brille, som man kan se — ikke bare historien, men alle mennesker — enten som undertrykkere eller undertrykte, enten i kraft av seg selv, eller i kraft av gruppen mennesker de tilhører. Det er vanskelig å overvurdere hvor mye denne tanken har påvirket vårt samfunn, eller hvilken polariserende kraft den har. Idéen har så totalt gjennomsyret både vårt samfunn, og vårt tankemønster at det er vanskelig å legge den fra seg. Men hvis vi leser Bibelen med en slik brille på, så kommer vi ikke utenom at den former vår forståelse, blant annet av forholdet mellom mann og kvinne i Bibelen.
For alle av oss kan oppleve at vi har, som en radar som begynner å pipe, når vi leser om de to kjønnene, mann og kvinne, i Bibelen — det vil si: når vi leser om roller, som knyttes til kjønnene. Kanskje du kjente et ubehag når hørte dagens lesetekster fra lesepulten? Noen har gått så langt som å se lite annet enn kvinneforakt og undertrykkelse på Bibelens sider.
La oss i dag gjøre et forsøk på å legge fra oss denne brillen, og huske at Bibelen er Guds ord. Og hans kjærlige ord er skrevet til fordel for oss alle.

I

Siste kapittelet i Salomos ordspråk er et dikt om en dydig kvinne. Vi hørte en del av det lest opp i sted, men ikke hele. Det er faktisk slik at diktet har en strofe for hver bokstav i det hebraiske alfabetet. Jeg luer på om jeg skal lese det i sin helhet.
Les Ordspr 31:10-12
Bildet som tegnes er forbløffende likt supermammaen, som vi ofte kan høre om i dag. Dette er virkelig en unik og beundringsverdig kvinne. Hun tar vare på og drifter både hjemmet sitt og garden hvor familien bor, i tillegg til å drive utenfor hjemmet. Og for sin store dyktighet og flittige arbeid får hun ros og berømmelse.
Det er mange som synes at supermamma-bloggerne tegner et urealistisk bilde av tilværelsen og hva som er mulig å få til i løpet av de få timene som klokken faktisk har. At det skal være mulig å være mor som er 100% tilstede for sine barn, samtidig som hun tar vare på huset, og driver en entreprenørvirksomhet på fulltid og gjør navnet sitt kjent på Instagram. Og like fullt skal de fortsatt strekke seg en del, før de når opp til idealet i Ordspråkene 31. Dette er ikke bildet av en undertrykt kvinne, men av ei som har full kontroll, og som har alle sine evner og nådegaver i bruk.
Men her er det også en vesentlig forskjell.
For etter idealet for dagens superkvinne, skal virksomheten utenfor hjemmet gjøres til hennes egen fordel. Hun skal hevde seg selv og vise at hun er selvstendig, kan ta vare på seg selv alene, og trenger ingen annen. Kvinnen i ordspråkene har en annen grunnholdning. Hun gjør alt av kjærlighet, slik budet lyder: “Du skal elske din neste som deg selv.” Hun drives av kjærlighet til sin familie, og i ustrekning: Av kjærlighet til alle menneskene hun har rundt seg, ja til hele samfunnet. Det handler ikke om at hun skal hevde seg selv, men hun tjener sin neste.
Og det er ikke et bud bare til kvinner, men til alle kvinner og menn. I Markus 9, kan vi lese:
Og Paulus skriver i sitt brev til Galaterne:
Galatians 5:13 B2011
13 Dere, søsken, er kalt til frihet. La bare ikke friheten bli et påskudd for det som kjøtt og blod vil, men tjen hverandre i kjærlighet.
Teksten vi har lest fra Salomos ordspråk er sannelig et forbilde for en dydig kvinne, og en tekst som priser all hennes virksomhet. Selvsagt kan ikke alle føre et slikt liv, og både personlige begrensninger og ytre forhold kan stå imot. Men, som vi ser, er det i det minste ikke Bibelen som legger på slike begrensninger.
Videre er forbildet i hennes motivasjon, noe vi alle kan lære av, nemlig at hun gjør alt dette i kjærlighet, for å tjene sin neste.

II

I dagens evangelium hørte vi at Jesus reiste omkring og forkynte, og det bemerkes at de tolv utvalgte apostler fulgte ham. I tillegg står det at det var noen kvinner som også fuglte ham, kvinner som han hadde hjulpet på ulike måter, enten ved å drive ut onde ånder eller ved å helbrede sykdom.
Tre av disse kvinnene blir navngitt: Maria Magdalena, Johanna og Susanna, men vi hører at de var flere. Susanna hører vi ikke mere om, men Maria Magdalena var tilstede når Jesus ble korsfestet og både hun og Johannna dro for å salve hans kropp tidlig påskemorgen (Luk 24:10).
Her må vi prøve vårt beste å legge fra oss brillen, som deler verden i undertrykkere og undertrykte. For når vi har den brillen på, så gjør vi ikke annet enn å sammenlikne. Og da stiller vi spørsmål om hvorfor det står så mye mindre om disse kvinnene enn det står om Peter, Jakob og Johannes i evangeliene. Da, i likhet med apostlene, krangler vi om hvem som er den største, eller kanskje hvem som har rett å bestemme over de andre. Men da bommer vi, og går glipp av poenget med at teksten faktisk står slik den står.
Og det som står om disse kvinnenes tjeneste, uttrykkes jammen kort og konsist:
Luke 8:3 (B2011)
. . . Med det de eide, hjalp de Jesus og de tolv.
Og på den måten viser Maria, Johanna og Susanna at det er noe i Jesu ord om tjenesten, som de har grepet bedre enn apostlene, som i stedet gikk og kranglet seg i mellom om hvem som var den største. For Jesus sa til dem:
Mark 9:35 (B2011)
«Om noen vil være den første, må han være den siste av alle og tjener for alle.»
Å være et forbilde i denne forstand er ikke lite verdt, men en stor ære.
Maria Magdalena, Johanna og Susanna kom fra ulike samfunnslag. Johanna var kom fra det aller øverste, mens Maria Magdalena (Maria fra Magdala) trolig kom fra et mye lavere samfunnslag. Det er verken sikkert eller engang sannsynlig at noen av dem drev slik som kvinnen i Ordspråkene, men alle var drevet av den samme driften, nemlig kjærlighet til og omsorg for sin neste. Ja de hadde til og med slik omsorg for Jesus at de hjalp ham med alt det de eide.

III

Så kommer vi til den siste teksten, leseteksten fra 1. Timoteusbrev, kapittel 2. En omstridt tekst i vår tid, fordi den utelukker kvinner fra det pastorale embete, og fra kallet til å være lærer i kirken. Og hvis vi leser teksten med de nevnte brillene på, er det lett å lese dem som om hele syndefallet var Evas feil, og det er bare rett og rimelig at kvinnene derfor ikke får lov å bestemme i kirken. La meg lese ordene igjen:
1 Timothy 2:12–15 B2011
12 Jeg tillater ikke en kvinne å undervise eller bestemme over mannen, hun skal være stille. 13 For Adam ble skapt først og så Eva. 14 Og det var ikke Adam som lot seg lokke, men kvinnen lot seg lokke og brøt budet. 15 Men hun skal bli frelst gjennom barnefødselen – bare de viser forstand og lever i tro, kjærlighet og hellighet.
Men akkurat slik kan vi ikke forstå Paulus sine ord her. Ihvertfall ikke hvis resten av Skriften skal spille noen rolle for oss, noe som den absolutt å.
For i Bibelens første kapitler lærer vi at Gud først skapte Adam. Og før Eva ble skapt, ble et visst ansvar lagt på ham, noe som han så skulle formidle til sin kone, og de skulle ta vare på det sammen. Det var han som tok imot forvalteransvaret og det var han som fikk Guds bud angående treet til kunnskap om godt og ondt. Derfor er det også han som først og fremst holdes ansvarlig. For når Eva ble skapt, så gav Gud henne det kall å være hans medhjelp og hans like. Slik var Adam og Eva like mye mennesker. Like mye skapt i Guds bilde. Like mye elsket av Gud og like verdige overfor ham. Og like fullt var de ulike etter sitt kjønn, etter sitt utseende, etter sin person og… etter sitt kall og de oppgaver som ble gitt dem. Og slik skulle de bli et mønser for alle sine etterkommere.
Når vi så kommer til syndefallet i 1 Mos 3, så er det sant at Eva først ble lurt av slangen slik at hun brøt Guds bud. Men så står det at Adam ikke ble lurt — og like fullt spiste begge to. Det kan bare bety at Adam gikk inn i syndefallet med åpne øyner, og viste innmari godt hva det var han gjorde. Han syndet med vilje. Trolig er det nettopp derfor at hele syndefallet blir lagt på Adams skuldre i Romerbrevet, kapittel 5:
Romans 5:12 B2011
12 Synden kom inn i verden på grunn av ett menneske, og med synden kom døden. Og slik rammet døden alle mennesker fordi alle syndet.
Adam skulle ha fulgt sitt kall, og vært både hode og leder for sin familie. Han burde ha grepet inn, i stedet for å la seg lede i synd. Eva skulle ha fulgt sitt kall til å være en medhjelp, og nektet å tro slangen heller enn Gud.

Kristus

Til slutt får vi dette fine verset:
1 Timothy 2:15 NB88/07
15 Men hun skal bli frelst gjennom sin barnefødsel, så sant de holder ved i tro og kjærlighet og helliggjørelse, med sømmelighet.
Igjen må vi legge vekk brillene som bare ser undertrykkere og undertykte. For dette er ikke noe annet enn det herligste evangelium. For her skjer det et skift, fra Evas synd, til et barn, født av ei kvinne. Det handler ikke om barnefødsel generelt, som om det i seg selv kunne frelse et menneske. Men alle kvinner i Det gamle testamente, som bar et barn i sitt morsliv, fødte og oppdro det, ble ikke bare et forbilde, men kom et skritt nærmere den ene barnefødselen som forandret alt sammen. Å hvilken nåde og for et fantastisk kall som Gud gav til Maria. Uten å ha vært sammen med noen mann, fikk hun den nåde å bære frem det barne som skulle bære bort, og gjøre opp for Evas skyld, for Adams skyld og for min og din skyld.

Avslutning

Som menn og kvinner deler vi på det samme grunnleggende kallet, som Gud har gitt oss: “Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte, all din sjel og hele din forstand.” og “Du skal elske din neste som deg selv.!” Hvordan det skjer, påvirkes av hvem vi er og hvem vår neste er. Det påvirkes av hvilken rolle vi har i livet, hvilket ytre kall som er gitt til oss og av enkle faktorer som om vi er enslig, gift, foreldre eller barn; om vi har et handicap eller sykdom; om vi er sjef, ansatt, student, lærer, ufør eller pensjonist; hvilken nasjonalitet vi har, hvem vi er venner og kollegaer med, og ja: Om vi er mann eller kvinne. Det gjør ikke vår tjeneste i Guds rike verken større eller mindre, men det gjør den forskjellig.
Til slutt er alt dette en refleksjon av den salige sannhet at vi elsker fordi han elsket oss først, og gav sitt liv for å gi oss evig salighet.
Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var er og blir, en sann Gud fra evighet til evighet.

Kunngjøringer

Tusen takk til alle som har gitt en gave til kirkens arbeid. Gaven går til kirkens arbeid, i lokalmenigheten din, kirkesamfunnet og til misjonsprosjektet vårt. Vi støtter en luthersk menighet i Israel og deres pastor Daniel.
Vi har gudstjenster i Messiaskirken kl 11, som også streames på YouTube. Du kan som regel logge på fra ca 10:45.
Neste søndag er det to viktige ting jeg vil nevne: 1: SK, 2: Samtale om nattverd.
Torsdag 25. august står Messiaskirken på stand, på arrangementet “Velkommen til Oslo” på St. Hans haugen.
Søndag 29. august er det storfest og konfirmasjon.
Kan du tenke deg en oppgave?
Kirkekaffe på Zoom.
Vel hjem og god uke videre.
Related Media
See more
Related Sermons
See more