Høstgudstjeneste

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 5 views

211023- Østervrå

Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →
Det er ikke flertallet af os, som høster om efteråret for at tjene vores daglige brød. Men vi er allesammen afhængige af god høst på vores planet.
Høsttiden er en glædestid, ikke kun for dem som skal høste, men også for dem, som skal bruge høsten. Denne glæde delte Israels folk med hinande,n da de fejrede høstfesten. De gav de første og de bedste afgrøder med glæde og stolthed til dem, som var i Guds tjeneste. Høstfesten var forbundet med taknemlighed og glæde.
Når vi tænker lidt over dette, kan vi se, at hver eneste høst er et mirakel for sig selv. Før selve høsten, kommer to faser: sættes frø eller plante i jord - så, og det skal vokse. Flere betingelser blev opfyldt, før vi kom til høsttiden.
Jeg vil gerne, at vi i de par minutter, som vi har til rådighed, tænke på det tre faser:
Så, vokse, høsten.
I en flot lignelse har Jesus forbundet de tre fase:
Markusevangeliet 4, 26 – 29.
Og han sagde: »Med Guds rige er det ligesom med en mand, der har tilsået jorden; han sover og står op, nat og dag, og kornet spirer og vokser, uden at han ved hvordan. Af sig selv giver jorden afgrøde, først strå, så aks, så fuld kerne i akset. Men når kornet er modent, går han straks i gang med seglen, for høsten er inde.«
Jesus sammenligner Guds rige med så sæden, spirer og vokser og høsten.
Hvordan er sammenhængen imellem Guds rige og den proces, som kom før høsten, og selve høsten? Guds rige har en start, og den er når sæden er sået i jorden. Og sæden har liv og energi i sig selv.
Og mens man ”… sover, står op, nat og dag…” udfører sit daglige arbejde,
sæden ”… spirer og vokser, uden at han ved hvordan.” Det er et mysterium, hvordan Guds rige udvikler sig. Vi tit prøver at finde formler og forklarer vækst. Men uanset hvor stor anstrengelse og analyse vi gør, bliver det i sidste ende et mysterium.
Guds riges vækst kan ikke forklares, men resultatet kan ses.
Jesus forklarer videre: ”Jorden giver af sig selv afgrøde, først strå, så aks, så fuld kerne i akset.” Guds rige kan ses, men kan ikke forklares hvordan det spirer og vokser.
Jesus afslutter lignelsen med ordene: ”Men når kornet er modent…. Høsten er inde.” Høsten er slutningen på en proces, som vi kan ikke besvare, hvordan det gik. Men vi kan se resultat og modenhed.
For at lave billedet af høst mere genkendeligt bruger Jesus i næste lignelse et konkret eksempel:
Markusevangeliet 4, 30 – 32. Og han sagde: »Hvad skal vi sammenligne Guds rige med? Hvilken lignelse skal vi bruge om det? Det er ligesom et sennepsfrø: Når det kommer i jorden, er det mindre end alle andre frø på jorden, men når det er sået, vokser det op og bliver større end alle andre planter og får store grene, så himlens fugle kan bygge rede i dets skygge.«
Hvordan er sammenligningen af sennepsfrø og Guds rige? Hvilken egenskaber har sennepsfrø? ”Mindre af alle andre frø på jorden…” ”… når det er sået vokser det op…” ”… bliver større end alle andre planter…” ”… himlens fugle kan bygge rede i dets skygge.”
Selvom sennepsfrøet er lille, er der liv i det, som kan blive gavn for andre. Det er det samme med Gus rige. Selvom måske Guds ord ser lille ud for os, er det livet i. Vi kan tillade at Guds ord bliver i os og tager plads i vore tanker. Vi vælger selv, hvilket frø vi vil tillade at blive i os.
Apostel Paulus skriver om den vælg:
Paulus brev til Galaterne 6, 7 – 10. Far ikke vild! Gud lader sig ikke spotte. Hvad et menneske sår, skal det også høste: Den, der sår i kødet, skal høste fordærv af sit kød, og den, der sår i Ånden, skal høste evigt liv af Ånden. Lad os ikke blive trætte af at gøre det, som er ret; vi skal til sin tid høste, blot vi ikke giver op. Så lad os da gøre godt mod alle, så længe det er tid, især mod vore trosfæller.
Nu når vi står her og kigger på denne jords frugter og er glade og taknemlige, vil jeg gerne, at vi et øjeblik kigger på Åndens frugter.
Det er beskrevet i
Apostlen Paulus brev til Galaterne 5, 22. 23. Men Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, mildhed og selvbeherskelse. Alt dette er loven ikke imod!
Vi kan være glade og taknemlige for, at Gud tilbyder os hjælp til at selv at bære Åndens frugter genem vores liv. Jeg ønsker, at vi fylder vores hjerte med Guds rige, så vi kan se Åndens frugter i vores liv. Hvis vi tillader, at Guds ord bliver i os, vil vi ikke kunne forklare, hvordan Åndens frugter kommer gennem vores gerninger, ord og blik.
Må Gud velsigne os med Åndelige frugter på samm måde, som han velsigner os med jordens frugter.
Amen
Related Media
See more
Related Sermons
See more