Gods hart: Beschermer

Gods hart - 7 facetten van Gods hart voor ons  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 4 views
Notes
Transcript

Inleiding

Vandaag Deel 1 in de serie “Het hart van God”. Eigenlijk zou het deel 2 zijn (voor de oplettende lezers van de nieuwsbrief). Deze “aflevering” gaat over God als Beschermer.
Lezen: Psalm 91
Het is een:
Zegevierende overwinnende psalm - het kan niet op
Verontrustende psalm - zo blijkt het in mijn/jouw leven niet te gaan
—> Laten we lezen <--
Overwinnend - omdat je de zekerheid hebt dat God als Beschermer altijd bij je is.
Verontrustend - omdat het een theologie kan uitstralen dat jou niets overkomt, of omdat je leven n de verste verte niet lijkt op wat hier staat:
Ik ben ziek
Ik voel me alleen
Mij is juist van alles overkomen

God de Beschermer - is Hij ook jouw God?

Het risico is dat je terecht kunt komen in het ‘uitspelen’ van deze psalm. Waarin twee personen tegenover elkaar staan.
De een zegt: “Jij moet wat meer geloof hebben! Het staat hier toch? Hij beschermt ons, en niets zal ons overkomen. Geen plaag, zal ons treffen.”
De ander: “Maar jij leeft in een droomwereld. Kijk eens om je heen, hoeveel mensen zijn er niet ziek? En geen plaag? Als je kijkt naar corona en wat dat doet, dan kun je toch niet zeggen dat geen plaag ons treft?”
Als je deze psalm gebruikt om de twee uitersten tegenover elkaar te zetten, beland je al snel in de discussies over genezing, voorziening en bescherming.
Maar wat heeft deze psalm ons allemaal te zeggen?

Deel 1 - Onze belijdenis (vs 1-2)

Vers 1 = Voorwaarden: Voor wie gelden deze beloften?

Voor wie woont in Zijn beschutting
Voor wie ‘overnacht’ in Zijn schaduw
Iemand die ergens blijft zitten, er blijven rondhangen, niet voor een nachtje
Schaduw - hoe hoger de zon, hoe korter de schaduw (dichterbij gaan zitten)

Vers 2 = belijdenis

Proclamatie: die zegt/ik zeg: “Mijn toevlucht [hoop, schuilplaats, vertrouwen], mijn vesting, mijn ....”
“Daarmee is het thema van psalm 91 duidelijk en omlijnd: God geeft volledige wijsheid en overwinning aan de persoon die bij Hem verblijft en zijn vertrouwen op Hem stelt. Intimiteit en geloof zullen deze vrucht in ons leven voortbrengen.” - Quote

Deel 2 - Vertrouwen voor bevrijding (vs 3-13)

Deze verzen gaan over situaties waarin God de bevrijder is, dingen waarin Hij je beschermt en voor je zorgt.
Een psalm zonder opschrift. Er staat geen ‘…een psalm van David...’ of ‘…van de Korachieten...’. . Er staat ook niet bij “… op de melodie van...”. Ongeacht wie de schrijver is (of zijn), hij staat in de Bijbel.
Wat we wel weten, is dat uit archeologisch onderzoek is gebleken dat deze psalm is gebruikt als een soort bezwering. een ‘geestelijke formule’. Hij werd gebruik tegen boze geesten een ‘het kwaad’. Er zijn amuletten gevonden waar de complete (of een deel ervan) van de psalm in waren gegraveerd. Mensen droegen die om hun hals, of op en andere manier, om ervoor te zorgen dat je niet werd aangevallen door het kwaad.
Er wordt een aantal natuurlijke dingen genoemd:
Pest (interessant is dat het woord pest ook kan slaan op infectieziekte.)
Vogelvanger
Onder zijn vleugels
Vers 7 gebruikt militaire taal. NBG gebruikt genaken —> dat wat veraf is en probeert dichterbij te komen om je in te sluiten, zal niet lukken.
Dit is beeldspraak (God heeft geen vleugels). Maar achter alle natuurlijke dingen die worden opgesomd, zit het beeld van ‘het kwaad’ een geestelijke, grotere vijand.
“Het geeft aan dat naast de natuurlijke verschijnselen zoals de pest, vogelvanger, een andere geestelijke vijand schuil gaat: het demonische.
Stel dat het ‘misgaat’?
1 Korintiers 15:19 “Als wij alleen voor dit leven op Christus hopen, zijn wij de beklagenswaardigste mensen die er zijn.”

Deel 3 - Gods woord van redding

Vorig jaar maart sprak koning Willem Alexander ons als zijn volk toe. Hij kreeg toen veel waardering voor het gevoel dat er uit zijn toespraak kwam: zorg voor elkaar. Net zo, is in deze laatste verzen God als Vader (zorgdrager) aan het woord. Onze Koning de Koningen spreekt ons als Zijn onderdanen toe.
Ik zal bevrijden
Ik geef
Wie met Mijn naam vertrouwd is = Wie Mij intiem kent!

Beschermer?

De NBV gebruikt geregeld ‘beschermer’, terwijl andere -meest Engelse andere woorden gebruiken:
Exodus 15:2 - zimrâ - lied
NBV - Beschermer
ESV - Song
Psalm 68:6 - ḏayân - “judge”
NBV - Beschermer van weduwen
ESV - Protector
NLT - Defender
Psalm 144:2 - chesed - genade/goedertierenheid
NBV - Beschermer
NBV21 - Toeverlaat
ESV - Steadfast love
NLT - Loving ally

God de Beschermer geeft sferen van bescherming

Binnen de overheid
Met het doel in dienst van God te staan! - “Heer, zorg dat ik veilig op tijd aankom,” bidden wanneer je met 140 door de bebouwde kom scheurt.
Binnen de context van het gezin - veiligheid
Vaders - wek uw kinderen niet op tot toorn
Kinderen - eer je vader en je moeder (lang leven)
Binnen de context van de gemeente (family / kudde)
2 timoteüs 2:24-26 “Een dienaar van de Heer moet geen ruzie maken, maar voor iedereen vriendelijk zijn; hij moet een goede leraar zijn en een verdraagzaam mens, en zijn tegenstanders zachtmoedig terechtwijzen. Dan brengt de Heer hen misschien tot inkeer, zodat zij de waarheid leren kennen en ontsnappen uit de valstrik van de duivel, die hen levend gevangen heeft genomen en hen dwingt zijn wil te doen.”
Wat als het daar misgaat? —> soms desastreuze gevolgen

God de Beschermer geeft eigen verantwoordelijkheid

Preventief versus Curatief - soms doen we iets ‘doms’ en vragen dan of God het wil ‘fixen’. Maar wat als we gewoon doen wat God vraagt?
Vertrouwen versus Verzoeken - In de Appalachen (berggebied in het oosten van de VS) zijn er kerken die letterlijk nemen wat er in het NT staat: slangen zullen zij oppakken (Markus 16:18 ). Een voorganger werd gebeten en weigerde behandeling. Toen hij later alsnog naar het ziekenhuis ging, was het te laat.
Wanneer de duivel Jezus verzoekt in de woestijn om van een rots te springen, gebruikt hij Psalm 91 - Je zult je voet niet aan een steen stoten. In plaats van te zeggen: “Ja, je hebt gelijk, laat ik dat eens doen,” zegt Jezus: Je zult God niet verzoeken”

Paraplu - beeld

Oproep:

Related Media
See more
Related Sermons
See more