一生無憾

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 31 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

引言

各位長者團嘅團友大家好,讓我地喺講道之先同心祈禱
愛我哋嘅天父上帝,感謝祢的眷顧,喺寒冷嘅天氣當中,願長者團中眾弟兄姊妹,牧者彼此嘅關顧,讓每一位都能夠感受到喺神家裏面的溫暖,同時因著祢賜下嘅話語,讓我地生命得着力量。求主你使用孩子嘅預備,聖靈在我們各人心中作工,能清楚分解,聽得明白。求主垂聽祈禱,奉主耶穌基督的名祈求, 阿門。
今日同大家證道嘅題目係「一生無憾」,經文記載喺路加福音二章22至到40節。我命題中的「憾」係指遺憾,這個詞語中文既意思係由無法控制的或無力補救的情況所引起的後悔,又或者係事情的本身或事情的發展,令人感到不圓滿! 呢個意思相信大家都應該明白,然後你可能會話,後生女,我食鹽多過你食米,人一生流流長, 我又唔係李家誠個仔,一世無憂,點會無遺憾的事呢? 唔好話後生女, 就算一個小學生,你問佢有無嘢覺得後悔, 唔圓滿, 佢一樣可以「一輪咀」話俾你知,考試差一分就攞到A, 學校旅行打風取消等等。正如今日經文裏面兩位老人家:西面和亞拿,佢哋年視已高,
路加係唯一有描述這兩個人物的福音書作者作者人生經歷你的如果要回望或者檢視這一生有無遺憾的事經文記載故事係關於耶穌基督過身之後,佢父母約瑟同馬利亞帶到耶穌去聖殿做奉獻禮嘅一個故事片段當中遇到兩個人物就係西面同埋眼呀,四福音書只有老家記載左呢兩個人嘅事情,睇嚟呢兩個係聖經裏邊好少嘅人物不過今日我哋會喺呢一個時間去一同進入呢一個嘅故事場景我哋睇吓呢兩個人物究竟佢哋一生為啲乜嘢事而遺憾又有啲乜嘢事情令到佢哋無憾。
故事兩個主角可能同在座嘅你哋有啲相似我其實佢哋嘅人生可能同我哋每一個人無論係年青人婦女甚至小朋友都有一啲相似嘅地方就係人生總係唔會完美總係會有一啲嘅遺憾。
雖然西面時係聖經裏面一個好笑嘅人物更加只有老家記載佢嘅事情但係佢卻因為豬耶穌呢有一個西面中都路加喺兩張聖經裏邊已經記錄左四首美麗嘅讚美詩,包括埋你休息中專注中殺加利亞驚我祖宗天使嘅榮耀歸主中同埋洗面嘅洗面做。
老家所記載嘅故事,處處流露耶穌對細想貧苦、病患、腐爛、傷心者的無比同情。作者特別強調耶穌的教訓和救恩的普世性,人人都需要這位有慈愛有公義的救主。
未信嘅人佢會諗今生得唔到嘅事情我哋都繼續做好希望來世有更好嘅人生我就係基督徒我哋好清楚知道依耶穌嘅救恩嘅嚟到世界而且佢俾我哋永生嘅盼望無論今生我哋有啲乜嘢未係我哋預我哋所願我哋仍然以上帝嘅救恩為滿足,就好似馬利亞當佢唯有耶穌嘅時候其實呢件事對佢來講都係好大嘅艱難係當時嘅社會未婚懷孕簡直係死罪,但係佢因為主

生命的無奈

西面的無奈:以色列未得安慰、活在不公義的世代
新普及譯本形容西面一
耶穌時代,猶太人在政治方面受羅馬統治,在文化方面則受希臘影響,再加上猶太本身傳統的宗教,就形成耶穌所處之時代的背景。
羅馬對它所征服的地方,安定的省份由元老院管理,指派省長統治,常有暴亂的則由皇帝直接派軍隊駐守,由提督、巡撫或地方長官管治(註 7)。
大希律靠其政治手腕被羅馬皇帝委任為猶太人的王,他曾經要殺嬰孩耶穌,沒有成功。祭司的職責原是獻祭、傳達上帝的旨意並教誨民眾。以色列人從巴比倫歸回以後,沒有王,外邦人也不希望大衛王室抬頭,祭司的權力便逐漸擴張而擁有政權。馬加比革命之後所建立的王朝更是祭司主政。但是在政治環境爭權奪利的風氣之下,祭司也難保清高。而外來的統治者有時任意廢大祭司,另立新祭司,甚至還有人用錢收買而得大祭司職。法利賽人:法利賽人的意思是「分別出來」,他們是與當政者不合而分離出來的一班虔誠人士,約在公元前 150 年形成。他們遵行律法,相信死人復活。在耶穌出生前一世紀,法利賽人中有兩位極具影響力的大拉比(註 10),形成法利賽的兩大學派,由希列(Hillel) 和沙買(Shammai)所領導。希列生於巴比倫,後來遷居耶路撒冷,對律法採取比較自由的態度。沙買這一派比較嚴格,他們反對那些傾向羅馬的政黨,同情並贊助謀求國家獨立。使徒保羅的師傅迦瑪列(見徒 5:33-40、23:3)乃是希列的孫兒。
(四)撒都該人:撒都該人可能源自所羅門王時代的撒都,他們多為祭司階層的人,可以說是當時的執政者與權貴。他們崇尚理性,只接受摩西五經,不相信死人復活,反對法利賽人在律法之外又加上許多遺傳。其實撒都該人的興趣在於政治,多過宗教。
以上四種人,文士和祭司是一種職業,法利賽和撒都該則為一種黨派。文士多半為法利賽人,但亦有少數為撒都該人;祭司則多半為撒都該人,亦有少數為法利賽人。
此外,在新約聖經中還提到希律黨和奮銳黨。希律黨是擁護希律做王的人;奮銳黨主張與羅馬對抗,不惜使用武力。但到公元第二世紀猶太覆亡之後,大部份的黨派都消失無蹤,只有法利賽黨存留下來。
主耶穌降生時,正值羅馬人統治,但希臘文化瀰漫羅馬帝國各地,這正是福音傳播的最佳時機。
安心出行 對生活的無奈
亞拿的無奈:守寡, 關係的失落的遺憾

等待的心態

等待
親近神
做好每一天
教會年最後一週, 將臨期第一主日
好多年前認識一位女仕, 情況無變, 心態改變,
能成為祭司, 先知

無憾的一生

基督徒不是阿Q精神, 無呀, 睇開D啦
亞伯拉罕,
達達的信
希伯來書
西面頌詩歌作結束
Related Media
See more
Related Sermons
See more