Stå støtt! Jesus kommer snart (Åpenbaring 6)

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 11 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Salmer

Inngangssalme: Mitt liv vil jeg leve i samfunn med Jesus (DELK 790)
Etter gloria:
Bibelen er en gammel bok (DELK 888)
Han har kastet alle mine synder bak sin rygg (BSB 092)
Før preken: O Herre, Jesu Kriste (DELK 056)
Offer/før nattverd: I lay my sins on Jesus (LSB 606)
Under nattverdsutdelingen:
O Store Gud vi lover deg (DELK 149)
O Jesus, du som fyller alt i alle (DELK 868)
In Christ Alone - Getty (Nr. 0X001 i TONO-rapport)
Slutningssalme: Vår Gud han er så fast en borg (DELK 457)

Inngangsord

Guds fred.
Vel møtt til Gudstjeneste til dere som er samlet her i kirken, og til dere som er med på streaming.
Ekstra velkommen til deg som er ny her i dag. Jeg håper du tives her i gudstjenesten, og blir tatt godt i mot. Et lite ord om nattverden: Før du går til nattverd hos oss, ber vi om at du tar en liten prat med prest. Har du ikke rukket det ennå ber jeg om at du venter denne gang. Du kan like fullt komme frem med hendene i kryss slik, så ber vi en bønn for deg i stedet.
Vi begynner samlingen med vår inngangsbønn.

Barnas stund

Historien om Daniel i Løvehulen
Får jeg se opprette hender, hvor mange kjenner historien om Daniel i Løvehulen?
Hvor var Daniel fra? (Fra Jerusalem i Israel)
Hvor bodde Daniel? (I byen Babylon i et land som het Persia)
Hvorfor bodde Daniel der? (Han var fange der. En konge fra Babylon hadde kommet og tatt mange fanger fra Israel. Men selv om han var fange var han ikke i fengsel. Han hadde eget hus, ganske flott jobb og innenfor byen fikk han lov å gå hvor han ville.)
Men hva slags jobb hadde Daniel? (Han jobbet for kongen)
Det var slik at det kom en ny konge til Babylon, og denne kongen het Darius. Darius ble fort kjent med Daniel, og han likte ham veldig godt. For Daniel var en god mann. Så Darius bestemte at Daniel skulle bli en minister i Persia — faktisk en av de 3 viktigste mennene i landet. Han var så flink at kong Darius tenkte på å gjøre ham til statsminister, som en sjef over alle de andre. (Så langt Dan 6:1-4)
Hvordan tok de andre ministrene det? (De ble veldig sjalu, og tenkte de måtte finne en måte å bli kvitt Daniel. Men Daniel fusket ikke, og gjorde ikke noe galt, så de kunne ikke sladre om noen ting).
Så da tenkte de andre ministrene ut en plan. De visste at Daniel var fra Israel, og de visste at han trodde på Gud, og at han bad til Gud tre ganger om dagen. Og de skjønte at ingenting kunne få Daniel til å slutte å tro på Gud, ikke engang engang hvis selveste Kongen sa at det var forbudt. Og da kom de på en stygg plan.
De gikk til kongen og sa: Vi har en kul idé til deg konge! Vi synes jo du er det flotteste mennesket i verden, omtrent som en gud. Kanskje vi burde lage et bud, som er slik: “Du skal ikke ha andre guder enn kong Darius!” Og i en hel måned, hvis noen bryter det budet, så kast vi ham i løvehulen?
Hva gjorde de med det første budet? (De byttet ut den sanne Gud, som laget himmel og jord, med en falsk gud. For Darius var ikke gud, selv om de laget en slik regel).
Hva skjedde så med Daniel? Sluttet han å tro på Gud? (Nei, Daniel visste godt hvem som er den sanne Gud. Helt som vanlig åpnet han vinduet sitt tre ganger om dagen og bad til den ekte Gud.)
Det var jo det ministrene ventet på, og når de så ham åpne vinduet, brøt de seg inn i huset til Daniel og tok ham med seg til konge. Så sa de: Konge! Har ikke du laget en lov som sier at man ikke har lov å be til noen andre guder enn deg? Jo, sa Darius.
Vet du hva? Denne mannen her, som kommer fra Israel, holder fortsatt på med å be til sin gud. Han gjør det til og med tre ganger om dagen. Ja, men kongen var jo glad i Daniel, og ville ikke at han skulle kastes til løvene. Æh, unnskyld konge. Loven er loven! sa de andre ministrene. Til og med kongen må følge den! Så Kongen sa at Daniel skulle kastes i løvehulen. Så så han på Daniel og sa: “Måtte din Gud, som du fortsatt dyrker, berge deg!” (Dan 6:16).
Hvordan gikk det med Daniel? (Jo, akkurat som Darius håpet, reddet Gud Daniel fra løvene. Neste morgen ble han sluppet ut av løvehulen. Ikke bare var han levende, men han hadde ikke engang fått en ripe).
Hvordan gikk det med Darius? (Etter dette begynte faktisk Darius også å tro på den sanne Gud, som Daniel trodde på, og som vi også tror på. Vi vet det, fordi han sendte et brev til hele landet sitt, som også er i Bbielen. Der st år det at Gud er den levende Gud, som gjør tegn og under på jorden, og som redder og frelser. (Dan 6:26-28))

En liten lekse

Her er en liten lekse til dere: I dag når dere spiser middag hjemme, vil jeg at dere forteller denne historien til familien før dere går fra middagsbordet. Hvis det er flere barn som skal fortelle, så får dere fortelle litt på tur. Det er ikke lov å krangle om det! :-D Og så kan dere jo huske på be for dem som har det som Daniel hadde det, og blir truet om de tror på Gud. For det finnes mange land i verden der det er slik.

Tekstlesning

Dette evige Guds ord står skrevet i Salomos ordspråk
Proverbs 4:18–27 NB 88/07
18 De rettferdiges sti er som et strålende lys, som blir klarere og klarere til det er høylys dag.19 De ugudeliges vei er som det dype mørke, de vet ikke hva de snubler over.20 Min sønn! Akt på mine ord, bøy ditt øre til min tale!21 La dem ikke vike fra dine øyne, bevar dem dypt i ditt hjerte!22 For de er liv for hver den som finner dem, og legedom for hele hans legeme.23 Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet utgår fra det.24 Hold deg fra svikefulle ord, og la falske lepper være langt fra deg.25 La dine øyne se bent fram og la dine øyelokk vende rett fram for deg.26 Gi akt på den sti din fot skal gå, og la alle dine veier være rette.27 Bøy ikke av til høyre eller til venstre, vend din fot fra det onde!
Videre står det skrevet i Johannes’ åpenbaring
Revelation 22:12–21 NB 88/07
12 Se, jeg kommer snart, og min lønn er med meg, for å gi enhver igjen etter som hans gjerning er.13 Jeg er Alfa og Omega, den første og den siste, begynnelsen og enden.14 Salige er de som vasker sine kapper, så de må få rett til livets tre, og til å gå gjennom portene inn i byen.15 Men utenfor er hundene og trollmennene og de som driver hor og drapsmennene og avgudsdyrkerne og hver den som elsker og gjør løgn.16 Jeg, Jesus, har sendt min engel for å vitne om dette for dere i menighetene. Jeg er Davids rot og ætt, den klare morgenstjerne. 17 Og Ånden og bruden sier: Kom! Og den som hører det, la ham si: Kom! Og den som tørster, han får komme! Og den som vil, han får ta livets vann for intet!18 Jeg vitner for enhver som hører de profetiske ordene i denne boken: Dersom noen legger noe til dette, da skal Gud legge på ham de plagene som det er skrevet om i denne boken.19 Og dersom noen tar noe bort fra ordene i denne profetiske boken, da skal Gud ta bort hans del fra livets tre og fra den hellige byen, som det er skrevet om i denne boken.20 Han som vitner dette, sier: Ja, jeg kommer snart! Amen, ja kom, Herre Jesus!21 Vår Herre Jesu Kristi nåde være med dere alle! Amen!
Slik lyder Herrens ord.
M: Takk og lov, du har det evige livets ord! Hvem andre skulle vi gå til?
Salme før preken

Evangelietekst

P: Dette hellige evangelium står skrevet i
Mark 13:14–27 NB 88/07
14 Men når dere ser ødeleggelsens styggedom stå der han ikke bør stå - den som leser, han forstå det! - da må de som er i Judea, flykte opp i fjellene.15 Den som er på taket, må ikke stige ned i huset og ikke gå inn for å hente noe fra huset sitt.16 Og den som er ute på markene, må ikke vende tilbake for å hente kappen sin.17 Stakkars dem som er med barn og dem som gir die, i de dager!18 Men be om at det ikke må skje om vinteren.19 For i de dager skal det være så stor en trengsel som det ikke har vært inntil nå fra skapningens begynnelse, da Gud skapte verden, og heller ikke skal bli.20 Dersom Herren ikke forkortet de dagene, ble intet kjød frelst. Men for de utvalgtes skyld, dem som han har utvalgt, har han forkortet de dagene.21 Om noen da sier til dere: Se, her er Messias! eller: Se der! - så tro det ikke.22 For falske messiaser og falske profeter skal stå fram. Og de skal gjøre tegn og under for å føre også de utvalgte vill, om det var mulig.23 Men vær på vakt! Jeg har sagt dere alt på forhånd. 24 Men i de dager, etter denne trengsel, skal solen bli formørket og månen ikke gi sitt skinn.25 Stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelkreftene skal rokkes.26 Og da skal de se Menneskesønnen komme i skyene med stor kraft og herlighet.27 Da skal han sende ut englene og samle sine utvalgte fra de fire vindretninger, fra jordens ende til himmelens ende.
P: Hellige Gud, hellige oss i sannheten. Ditt ord er sannhet.

Innledning

Ordene vi har hørt fra dagens evangelium er noe de kristne i kirkens første tid la v eldig godt merke til. De ser ut til å peke tilbake til noe som hadde skjedd tidligere i Israels historie, som en modell for noe som skulle skje igjen om kort tid, og igjen for noe som skal skje mot tidens slutt. Det er en veldig spennende historie, og vi skal høre mer om den i dag.

Bønn

La oss be:

Året 589 før Kristus dro Nebukadneser, konge i Babylon til Israel og beleiret byen Jerusalem. Etter hvert tok forsyningene i Jerusalem slutt, og folket begynte å lide alvorlig hungersnød. Når beleiringen hadde vart i hele 18 måneder, brøt Nebukadneser hull i bymuren og inntok byen. Tempelet ble knust og brent ned. De hellige gjenstandene ble tatt og folkets ledere ble fanget og ført til Babylon. Blant disse var en ung mann som het Daniel. Det er den samme Daniel som vi hørte om i Barnas stund i dag.
Mens han levde i Babylon, sendte Gud ham syner og drømmer. Og han sendte også engel som kunne tolke synene. De står skrevet ned i kapittel 7-12 i Daniels bok, og det begynner rett etter historien om Daniel i løvehulen. Disse synene fortalte blant annet om den tiden som skulle komme etter at Isaraels folk fikk lov å komme tilbake til sitt eget land og bygge opp tempelet igjen. De beskriver med stor nøyaktighet kongerikene som skal regjere på jorden frem til Jesu fødsel.
Først er det det Babyloniske rike, som ganske fort ble erobret av det Persiske rike. Dette skiftet skjer mellom historien om skriften på veggen i Daniel 5 historien om Daniel i løvehulen i Daniel 6. Det var også under Persernes herredømme at jødene fikk lov å reise tilbake til Israel og bygge opp igjen Jerusalem og tempelet.
Det tredje riket er det greske rike som begynner med Aleksander den stores erobringer, og varer på mange måter helt frem til det romerske rike, det fjerde riket, tar over. I Daniel 11:21 og utover handler det om en ond konge som skulle komme under det tredje riket, det vil si, som en del av det greske riket. Jeg skal lese et lite stykke fra vers 29-32
Daniel 11:29–32 NB 88/07
29 Til fastsatt tid drar han igjen mot Syden, men denne siste gangen skal det ikke gå som første gang.30 For skip fra Kittim skal komme mot ham. Da blir han skremt og vender tilbake, og han lar sin vrede gå ut over den hellige pakt. Han kommer tilbake, og gir dem fortrinn som forlater den hellige pakt.31 Hærer som han sender ut, skal komme og vanhellige helligdommen, den faste borg. De avskaffer det stadige offer og setter opp den ødeleggende styggedommen.32 Dem som synder mot pakten, lokker han til frafall ved glatte ord. Men de av folket som kjenner sin Gud, skal stå fast og holde ut.

Det Daniel forutsa

Vi flytter oss nå fra profeten Daniel, til oppfyllelsen av profetien, et par hundre år senere, eller omking 170 før Kristus. I første Makkabeerbok, som er en av de bøkene vi kaller Apokryfer, står det om de grusomme hendelsene som fant sted under regjeringen til kongen Antiokus Epifanes.
En falsk messias fører folket til frafall
Det greske riket hadde ikke vært særlig tolerant mot jødenes tro, og noe av det første vi hører om en gruppe jøder, ledet av den korrupte presten Jason. Jason hadde faktisk blitt yppersteprest ved å betale en gedigen bestikkelse til kong Epifanes. Så han var urettmessig salvet som yppersteprest: En falsk messias. Sammen med denne gruppen jøder bestemte de seg for at: Nå har de levd lenge nok som religiøst og kulturelt tilbakestående i den flotte greske kluturen. Det var trass alt år 170 før Kristus.
De syntes det var på tide å begynne å nå kulturen igjen, og bli som alle andre. Kanskje kunne de til og med være litt frimodige og klare å forme en gresk overklasse i Israel. Første skrittet måtte være å innføre hedensk lov og rett. Slik står det i 1 Macc 1:14-15.
1 Macc 1:14-15
14 De bygde et idrettsanlegg i Jerusalem, slik det var skikk og bruk hos hedningfolkene. 15 De lot seg også operere for å skjule sporene etter omskjærelsen og falt fra den hellige pakt. De blandet seg med hedningene og gav seg ondskapen i vold.
Noe av det som vi vet om greske idrettsanlegg, er utøverne var nakne. Det betydde at det ble synlig om noen var omskjært eller ikke.
Disse jødene ville passe inn, og de skammet seg for sin Gud. De ville ikke at det skulle vise hvor de kom fra. De ville være som alle andre. De var til og med villig til å prøve å skjule sin historie, og går faktisk til det skritt å operere seg slik at man ikke skal kunne se om de var omskjært.
Tempelet plyndres
Det neste som skjer er at kong Epifanes kommer til Jerusalem med en stor hær, går rett inn i tempelet, og plyndrer det fullstendig. Han tar med seg alt han finne av verdi og bringer det med seg til sitt eget land. Han dreper alle som står ham imot.
To år senere drar han tilbake til Jerusalem. Han later som han vil ha fred med jødene, men med en gang han har vunnet tillit hos dem, går han til nytt angrep på byen. Denne gangen er ødeleggelsen og drapen enda verre enn første gang, og det hele ender med at han bygger seg en festning midt i byen.
Forfølgelsen tar til
Etter alt dette begstemmer kong Epifanes at nå er det tid til å samle riket innad. Og hvordan skulle han klare noe slikt? Jo, ved å skape og innføre en enhetskultur. Det skulle nå være étt rike, étt folk og én tro. Alle særskikker ble nå forbudt under trussel om dødsstraff. Vi leser et stykke til fra kapittel 1 i 1. Makkabeerbok.
1 Macc 1:44-50
44 Til Jerusalem og byene i Judea lot kongen dessuten sendemenn bringe brev med påbud om at folket skulle følge skikker og forskrifter som var fremmede for landet. 45 Det ble forbudt å ofre brennoffer, slaktoffer og drikkoffer i templet; sabbater og festdager skulle vanhelliges, 46 templet og dets hellige tjenere skulle gjøres urene. 47 De skulle anlegge offeraltere, hellige lunder og avgudstempler, og ofre svinekjøtt og andre urene dyr. 48 De skulle la være å omskjære sine sønner, og de skulle gjøre seg urene med styggedommen fra alt som var vanhellig, 49 så de glemte loven og opphevet alle bud. 50 Den som ikke adlød kongens ord, skulle straffes med døden.
Så hopper vi videre og får med oss vers 54 og 59 også:
1 Macc 1:54, 59
54 Den 15. kislev i året 145 ble den ødeleggende styggedom reist på brennofferalteret. 59 På den tjuefemte dagen i måneden ofret de på avgudsalteret som var oppført over brennofferalteret.
Denne ødeleggende styggedommen er det profeten Daniel fourutsa i Dan 11:31 og som Jesus på mange måter sikter til i dagens tekst: Ødeleggelsens styggedom som står der den ikke må stå.
Konkret var det slik at tempelet i Jerusalem nå var bygget om til et tempel for den greske guden Zevs, og den ødelggende styggedommen ser ut til å ha vært en svær Sevs-statute, og om ikke det så ihvertfall et slagas alter, som var plassert rett oppå brennofferalteret (2 Macc 6:2), som da ble brukt til pidestall. Det var plassert slik at det rent bokstavelig blokkerte den sanne gudsdyrkelsen i tempelet.
Det siste vi hører i kapittel 1 er dette:
1 Macc 1:62-64
62 Likevel fikk mange i Israel kraft til å stå imot, fast bestemt på ikke å spise noe urent. 63 De foretrakk å dø fremfor å spise uren mat og å vanhellige den hellige pakt; og dø måtte de. 64 En veldig vrede kom over Israel.
Det som så fulgte etter dette var at det formet seg en motstandsbevegelse som til slutt gjenerobret jerusalem, reparerte tempelet, ersattet så godt de kunne det som Epifanes hadde røvet, innviet tempelet på nytt og gjenopptok ofringene. Den dag i dag feiers gjeninnvielsen av tempelet under høytiden Chanukkah.
Det er vanskelig å forestille seg verre grusomheter enn de som Israels folk hadde opplevd under kong Epifanes. Grusomme religiøse forfølgelser og overgrep, som på sitt aller verste betydde at Herrens tempel i Jerusalem var blitt en helligdom for den greske guden Sevs.
Prøv å se det for deg. Tenk at det kom en militær overmakt inn i kirken her, satte opp en svær buddastatue oppå alteret i kirken, og sa at vi måtte ofre til den statuen, ellers døden. Grusomt som det hadde vært, så kommer det likevel ikke i nærheten av det som skjer her.

II

I søndagens tekst hørte vi Jesus si følgende:
Mark 13:14 NB 88/07
14 Men når dere ser ødeleggelsens styggedom stå der han ikke bør stå - den som leser, han forstå det! - da må de som er i Judea, flykte opp i fjellene.
Jeg kan tenke meg at disse ordene fortjente noen hakeslepp. Jesus gir dem noe å tenke gjennom og grunne på, men det han sier er i grunn svært enkelt. Tre ord beskriver det hele: Historien gjentar seg!
Og for oss som kan se dette i lys av historien, er det åpenbart at her handler det om neste store angrep på Herrens tempel, år 70 etter Kristus. Der er det naturligvis en helt ny historie å gå gjennom, men jeg skal ikke gjør det i dag. Derimot vil jeg påpeke noen lærdommer som og advarsler som de første kristne kunne lære av denne sammenlikningen.
Presten Jason ble urettmessig yppersteprest ved å betale bestikkelser. På en lignende måte var det en gruppe som het Selotene, som valgte un en yppersteprest ved loddtrekning, og innsatte ham motvillig til å gjøre tjeneste i tempelet.
Som den falske presten Jason førte jødene i sin samtid til frafall, slik skulle både jøder og kristne bli ført til frafall av falske messiaser, falske profeter og falske lærere. Det var mye lokkende ved den greske hedenske kulturen. På samme måte var det mye lokkende ved den romerske kulturen. Å gi seg hen til avgudsdyrkelsen gav mange fordeler.
På samme måte som kong Epifanes forfulgte dem som ikke ville tilbe de greske gudene, slik ville de også bli forfulgt som ikke ville tilbe Romas guder, og ikke minst de som ikke ville tilbe keiserens bilde. Da har vi nesten fått en gjentakelse av loven om kong Darius.
Slik tempelet og de hellige ting ble vanhelliget av Epifanes, på samme måte skulle de ble vanhelliget av romeren Titus og hans hær.
Jesus dem en advarsel. Dette kommer til å skje, og det kommer å bli grusomt å være kristen i de dager! Når dere skjer at det går mot samme nederlaget som før, vær på deres vakt! De som bor i Jerusalem og Judea skal umiddelbart flykte til fjellene, for dette kommer til å bli virkelig fælt.
Kanskje tenkte de kristne på “ham som står der han ikke skal stå!” når Selotene innsatte sin falske yppersteprest? Kanskje så de andre tegn. Men vi har faktisk historisk befvis på at mange kristne flyktet nordover før Jerusalem ble tatt, og bosatte seg i byen Pella. (Evsebius’ kirkehistorie: https://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf201.iii.viii.v.html)
For midt oppi alt dette er det fortsatt én sann Gud, fra evighet til evighet. Gud er Gud, selv når Daniel ble kastet i løvehulen for å tilbe ham. Gud er Gud, selv når Epifanes satte et avgudsbilde midt oppå Herrens alter i Jerusalem. Gud er Gud, selv når tempelet ble lagt i grus av romerne. Og han har seieren til slutt. Det har han alltid hatt.
Tempelet ødelegges
Så var det bare noen tiår etter Jesu advarsel at hendelsesforløpet begynte å rulle. År 66 e. Kr. gjorde jødene opprør mot Roma. Fire år senere fikk Jerusalem kjenne Romas fulle vrede, under ledelse av herføreren Titus. Byen ble lagt i ruiner, og tempelet ble brent ned enda en gang. Flere titusener mistet livet i denne krigen.
Men en

III

Så hvordan berører dette oss?
Først har Guds folk vært gjennom onde tider flere ganger.
Guds folk har måttet kjempe med falske lærere, som forkynner frafall fra Herren. Selv om vi ser hvordan omfanget av dette vokser i våre dager, er det ikke noe nytt.
Guds folk har måttet kjempe med at de går glipp av ting som de gjerne skulle ønsket seg. For eksempel, å ikke delta i avgudsdyrkelsen i Roma, kunne bety at man ikke fikk jobb, fordi man ikke var sammen med de andre arbeiderne når de møttes til ofring.
Guds folk har måttet kjempe mot konstrurte anklager, slik Daniel gjorde, og slik folk opplever i dag også.
Guds folk har måttet kjempe mot dem som misliker dem, enten det er av missunelse som i tilfelle Danies “kollegaer” eller et behov for å holde kontroll med dem, som f.eks. med kong Epifanes og andre, eller om det er andre grunner.
Guds har måttet tåle at helligdommer, kirker og til og med tempelet i Jerusalem ble tatt ifra dem og slått i stykker, eller at de av andre grunner ikke kunne beholde dem. I dag opplever vi også i Norgte at til og med kirker og bedehus blir omgjort til Moskéer.
Og trass alt dette har Guds folk også fått oppleve håpet. De har fått oppleve Guds frelesvilje, og at han alltid seirer til slutt.
Det er fristende å gi etter, men den som gjenkjenner den sanne Gud, og stoler på ham skal også se Herrens frelse.
Når solen mørkner og sjernene dør, skal et nytt lys vise seg på himmelen: Vår Herre Jesus Kristus som kommer tilbake i makt og herlighet. Han skal sende sine engler og samle alle hans utvalte til seg.
Jødene fikk tibake Jerusalem etter at de seiret over kong Epifanes. De kristne bygde kirker etter at Jerusalem ble ødelagt. Evangeliet ble forkynt på nytt når det ble gjenoppdaget under reformasjonen. For Gud har vært trofast til sitt folk. Det vil han være til vher den som setter sin lit ttil ham.

Avslutning

Vi er oppfordret til å tenke over disse ting. Fra Daniel til Jerusalem til Det som skal komme i våre liv og i de siste tider.
Guds folk har gått gjennom vanskelige ting før. Nå kan det hende at også vi utfordres. Vil vi da bli stående? Ja! For det er bare én sann Gud fra evighet til evighet.
Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var er og blir, en sann Gud fra evighet til evighet.

Kunngjøringer

UK og UK Junior
Tusen takk til alle som har gitt en gave til kirkens arbeid. Gaven går til kirkens arbeid, i lokalmenigheten din, kirkesamfunnet og til misjonsprosjektet vårt. Vi støtter en luthersk menighet i Israel og deres pastor Vladimir. Be også for vårt misjonsprosjekt på Island.
Vi har gudstjenster i Messiaskirken kl 11, som også streames på YouTube. Du kan som regel logge på fra ca 10:45.
På kalenderen
Tur i østmarka etter gudstjenesten
UK og UK Junior treff 12. februar
Medlemskurs begyner på torsdag, 9. februar
Menighetsmøte 2. mars kl 19:00. Saker. Innkalling.
Kirkekaffe på Zoom.
Vel hjem og god uke videre.
Related Media
See more
Related Sermons
See more