Vajavaisen ihmisen ylivertaisuus luomakunnassa

Sermon  •  Submitted   •  Presented   •  42:02
0 ratings
· 5 views
Files
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →
Genesis 1:27–28 R19331938
27 Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. 28 Ja Jumala siunasi heidät, ja Jumala sanoi heille: “Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet”.
Ihminen on luotu valtavan älykkääksi ja ylivertaiseksi muihin olentoihin nähden. Meidät on laitettu hallitsemaan Jumalan kätten tekoja.
Tämänkaltaista valtaa ei ole annettu kenellekkään muulle olennolle koko maailmassa.
Tämä tekee meistä ihmisistä poikkeuksellisia kaikkiin luotuihin verattuna. Me voimme tehdä tämän ominaisuutemme vuoksi hyvää sekä pahaa.
Kaikella tekemällämme on seurauksia, jotka usein on luonnollisessa syy-seuraussuhteessa elämässä tapahtuviin asioihin.
Voimme joskus joutua tilanteeseen jossa elämän tapahtumat ole enään meidän hallinnassa vaan olemme menettäneet elämme hallinnan.
Minkälainen ylivertaisuus meille on tarjolla tässä tilanteessa?
James 5:17 R19331938
17 Elias oli ihminen, yhtä vajavainen kuin mekin, ja hän rukoili rukoilemalla, ettei sataisi; eikä satanut maan päällä kolmeen vuoteen ja kuuteen kuukauteen.
Rukous voimme aina turvautua rukoukseen
Elias oli vajavainen ja kohtasi samoja haasteita kuin kaikki muutkin ihmiset maanpäällä, mutta hänellä oli ylivertainen työkalu käytettävissä.
Keskustelin ystäväni kanssa rukousvastauksista joita olemme saaneet niin hämmästyksekseni Jumala vastaa aivan tavallisiin rukouksiin joita tuomme hänelle.
Meidät ihmiset on opetettu siihen että kaikki tilanteet on aina itse ratkaistavissa. Useassa tapauksessa näin onkin. Voimme vaikuttaa elämän kulkuumme edellä mainituista syistä:
Taloudellinen tilanne, opinnot, työttömyys,
Jossain määrin voimme vaikuttaa myös sairauksiimme, kuten ravintotottumuksiamme säätämällä.
Näissä tilanteissa on luonnollista että käytämme Jumalan antamaa viisautta ja lähdemme avamaan solmuvyyhtiä
Näen ihmisen elämän ikään kuin kolmussa olevana kalanverkkona, kaikki langan päät on solmussa keskenään eikä tiedä mistä lähtee perkaamaan. Jos olette sellaista selvittäneet, niin tiedätte mistä puhun.
Olisko Jeesus tämän vuoksi valinnut kalastajia evankelistoiksi?
Vaikka elämässämme tapahtuu hurjia niin harvat historian ihmiset ovat kokeneet, niin paljon ongelmia kuin Job. Onneksi Jobilla oli viisaita ystäviä ja perinteet omaavia ystäviä. Nämä tuli avuksi kun kuulivat Jobin kohtaamista vaikeuksista.
Job 2:11–13 R19331938
11 Kun Jobin kolme ystävää kuuli kaiken onnettomuuden, joka häntä oli kohdannut, tulivat he kukin kotipaikastansa: teemanilainen Elifas, suuhilainen Bildad ja naemalainen Soofar; ja he sopivat keskenänsä ja menivät surkuttelemaan ja lohduttamaan häntä. 12 Mutta kun he jonkun matkan päässä nostivat silmänsä, eivät he enää voineet tuntea häntä; niin he korottivat äänensä ja itkivät, repäisivät kukin viittansa ja viskasivat tomua taivasta kohti päittensä päälle. 13 Sitten he istuivat hänen kanssaan maassa seitsemän päivää ja seitsemän yötä, eikä kukaan heistä puhunut sanaakaan hänelle, sillä he näkivät, että hänen tuskansa oli ylen suuri.
Tässä oli loistava alku: Noudattivat hyvää tapaa osoittaa myötätuntoa hiljaisella läsnäololla. Kukaan ei avannut suutaan ennen kuin Job aloitti vuodatuksen.
Olen usein ihmetellyt miten Jobin kirjassa mainitut Jobin ystävät antoivat erikoisia neuvoja ja millaisia neuvoja itse olisin antanut.
Elifas: Viaton ei kärsi joten Job on tehnyt syntiä
Bildad Jumalattomuuden tähden ihminen joutuu kärsimään joten Job on Jumalaton: Ehkä ei pitänyt lapsistaan huolta ja siksi joutuu käsimään:
Job 8:3–4 R19331938
3 Jumalako vääristäisi oikeuden, Kaikkivaltiasko vääristäisi vanhurskauden? 4 Jos lapsesi tekivät syntiä häntä vastaan, niin hän hylkäsi heidät heidän rikoksensa valtaan.
Soofar syytti Jobia tyhmistä valinnoista ja tyhjäpäisyydeestä ja on näin itse aiheuttanut huonolla johtamistaidollaan ongelmien tulemisen.
Oma viisaus ja järki olisi ollut vastaus Jobin ongelmiin ja nyt on ihan oikein että Job joutuu kärsimään tyhmyytensä seuraukset.
Elihu: Job piti itseään varhurskaampana kuin Jumala ja siksi joutui kohtamaan nämä elämän katastrofit
Job 32:1–3 R19331938
1 Kun nuo kolme miestä eivät enää vastanneet Jobille, koska hän oli omissa silmissään vanhurskas, 2 vihastui buusilainen Elihu, Baarakelin poika, joka oli Raamin sukua; Jobiin hän vihastui, koska tämä piti itseään Jumalaa vanhurskaampana, 3 ja tämän kolmeen ystävään hän vihastui, koska he eivät keksineet vastausta, jolla olisivat osoittaneet Jobin olevan väärässä.
Mitä enemmän nämä yrittivät lohduttaa sitä enemmän Jobi koki hylkäämistä. Neuvot vain satuttivat Jobia enemmän.
Ehkä nämä on kerrottu meille jotta oltaisiin varovaisia avamaan suumme, kun ihmset ovat ongelmissa.
Kuunnellaan mielummin kuin annetaan neuvoja.
Osoitetaan Jumalan ylivertaisuutta kaikissa tilanteissa ja viedään asiat rukouksessa Jumalalle.
Usein väärät neuvomme johtuu muutamasta väärästä ajattelumallista meidän mielessä, nämä ovat moraalisen lain tuomia päätelmiä.
Väärä näkemys:
On olemassa tasapuolisuuden tai oikeudenmukaisuuden laki joka on korkeampi ja ehdottomampi kuin Jumala ja joka sitoo myös Jumalaa.
Jumalan olisi näin pakko toimia tämän lain mukaan ollakseen tasapuolinen ja ihmisen pitää vedota samaan lakiin.
Vaikuttaa järkevältä, eihän Jumala laita meitä eriarvoiseen asemaan. Eihän vanhemmatkaa laita lapsia eri asemaan....? Mites esikoisoikeus???
Oikea näkemys:
Jumala itse on oikeudenmukaisuuden mittapuu.
Hän käyttää voimaansa oman tahratoman pyhyytensä mukaisesti.
Siksi kaikki mitä hän tekee on oikeudenmukaista. Vaikka emme sitä ymmärräkkän ihmisen kuuluu vedota suoraan Häneen.
Neljä näkemystä kärsimyksestä:
1. Saatanan näkemys: Ihmiset uskovat Jumalaan vain kun menestyvät eivätkä kärsi.
Näkemys on väärä. Job
2. Jobin ystävien näkemys: Kärsimys on Jumalan rangaistus synnistä.
Näkemys ei ole aina totta.
3. Elihun näkemys: Kärsimys on Jumalan keino opettaa, kurittaa ja jalostaa.
Näkemys on totta mutta selityksenä riittämätön.
4. Jumalan Näkemys: Kärsimys opettaa meitä turvamaan Jumalaan Hänen olemuksensa ja tekojen tähden.
Related Media
See more
Related Sermons
See more