Bare én Gud (3siå)

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 10 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Salmer

Inngangssalme: O Jesus ditt navn er en klippe i nøden (DELK 202)
Etter gloria:
Fader, Du har skapt meg (DELK 772)
Bibelen er en gammel bok (DELK 888)
Før preken: Navnet Jesus blekner aldri (DELK 203)
Offer/før nattverd: Herligste navn som er uttalt på jord (DELK 933)
Under nattverdsutdelingen:
Ren og rettferdig (DELK 385)
Farao nådde oss like ved stranden (DELK 107)
Dine løfter er mange (DELK 141)
O Bli hos meg (DELK 705)
Slutningssalme: Du som freden meg forkynner (DELK 216)

Inngangsord

Guds fred.
Vel møtt til Gudstjeneste til dere som er samlet her i kirken, og til dere som er med på streaming.
Ekstra velkommen til deg som er ny her i dag. Jeg håper du tives her i gudstjenesten, og blir tatt godt i mot. Et lite ord om nattverden: Før du går til nattverd hos oss, ber vi om at du tar en liten prat med prest. Har du ikke rukket det ennå ber jeg om at du venter denne gang. Du kan like fullt komme frem med hendene i kryss slik, så ber vi en bønn for deg i stedet.
Vi gleder oss over at vi får opne opp litt mer igjen, og går ikke mot en slik nedstengning som i fjor. Samtidig, er det to som skulle hatt tjeneste i dag, som er i karantene fordi de har en nærkontakt som har fått Covid. Vi husker på dem i våre bønner. Og kanskje du har lagt merke til at hver søndag ber vi for dem som er sjuke i kirkebønnen.
Vi begynner samlingen med vår inngangsbønn.

Barnas stund

Første bud
Du skal ikke ha andre guder enn meg
Vi skal frykte og elske Gud mer enn alt annet og sette vår lit til ham.
Jesu dåp.
Hvordan vet vi at Jesus er Gud?
Bibelen forteller oss det, og nå skal jeg fortelle en historie om akkurat det.

Tekstlesning

Dette evige Guds ord står skrevet i/hos
Exodus 3:13–15 B2011
13 Da sa Moses til Gud: «Sett at jeg går til israelittene og sier til dem: Deres fedres Gud har sendt meg til dere, og de så spør meg: Hva er hans navn? Hva skal jeg da svare dem?» 14 Gud svarte Moses: «Jeg er den jeg er.» Og han sa: «Slik skal du svare israelittene: Jeg er har sendt meg til dere.» 15 Og Gud fortsatte: «Du skal si til israelittene: Herren, fedrenes Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud og Jakobs Gud, har sendt meg til dere. Dette er mitt navn til evig tid, dette skal jeg kalles fra slekt til slekt.
Videre står det skrevet i
1 Corinthians 8:5–6 B2011
5 Det finnes nok såkalte guder i himmelen eller på jorden, ja, det er mange guder og mange herrer. 6 Men for oss er det én Gud, vår Far. Alt er fra ham, og til ham er vi skapt. Og det er én Herre, Jesus Kristus. Alt er til ved ham, og ved ham lever vi.
Slik lyder Herrens ord.
M: Takk og lov, du har det evige livets ord! Hvem andre skulle vi gå til?
Salme før preken

Evangelietekst

P: Dette hellige evangelium står skrevet i
John 1:15–18 B2011
15 Johannes vitner om ham og roper ut: «Det var om ham jeg sa: Han som kommer etter meg, er kommet før meg, for han var til før meg.» 16 Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde. 17 For loven ble gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus. 18 Ingen har noen gang sett Gud, men den enbårne, som er Gud, og som er i Fars favn, han har vist oss hvem han er.
P: Hellige Gud, hellige oss i sannheten. Ditt ord er sannhet.

Innledning

1-3 minutter
Jeg hører fra tid til annen at det hevdes at vi kristne burde være mer generøse overfor andre religioner — at vi ikke burde være så sikre på at vi har den rette tro. Gud er jo tross alt så stor at vi ikke klarer å gripe han med tankene. Kan det ikke være at alle tjener den samme store Gud, men beskriver ham ut fra forskjellige opplevelser av ham?
Et typisk bilde som for å argumentere dette ståsted er å forsetille seg en gruppe blinde som skal få oppleve og ta på et bestemt, svært dyr for første gang. Den første får tak i halen og sier: Dette dyret er som et tau. Jeg kaller ham en taurus. Det er en taurus. Den andre får tak i et av bena og sier: Dette dyret er som stammen til en palme. Jeg kaller dette dyret for Palmar. Den tredje går rett inn siden av dette svære dyret og sier: Dette dyret er som en fjellvegg. Han skal være et Troll. Enda en rører spissen av en støttann og sier: Dette dyret er spisst som som et spyd. Jeg kaller ham Hvass. Enda en rører en snabel og sier: Dette dyret er som en som en gedigen slange.
Så spør man: Har ikke alle sammen rett, hver på sin måte? De har bare forskjellige perspektiv, fordi de har rørt og opplevd forskjellige deler av dette merkelige dyret? Svaret må uten tvil bli: Jo, selvfølgelig!
Og bør de ikke da være ydmyke overfor de andre som også, hver for seg, har en like riktig, om enn like begrenset opplevelse av dyret. Igjen er svaret: Jo, selvfølgelig skal de det!
Men alt det endrer seg når dette svære dyret hever opp stemmen og sier: Jeg er en elefant!
---
Et banalt bilde kanskje, men et som på mange måter er parallelt til hvordan vi forholder oss til Gud. Vi har alle hver vår opplevelse av ham. Noen opplever hans nærvær sterkt, andre svakt. Noen på en bestemt måte, andre på en annen. I utgangspunktet bør vi nettopp være ydmyke overfor hvordan andre mennesker opplever Gud.
Men, Gud har aldri villet at vi skulle være begrenset til disse opplevelsene. Derfor har hann hevet opp sin stemme og fortalt oss hvem han her.

Bønn

La oss be: Herre Gud, himmelske Far! Vi lover og opphøyer ditt hellige navn fordi du i tidens fylde sendte din Sønn, Jesus Kristus, for at han skulle mette fattige med gode gaver, og la dem drikke av din gledes strøm. Vi ber deg: Salv våre øyne med din Hellige Ånd, så vi kan se hans herlighet, og i all nød frimodig holde oss til ham, inntil vi sitter til bords i ditt fullendte rike og får se ham som han er, han som med deg lever og råder i Den Hellige Ånds enhet, en sann Gud fra evighet og til evighet.

I : Hans navn er Herren

Første leseteksten vår kommer fra Andre Mosebok, Exo 3:13-15.
Gud har vist seg for profeten Moes i en brennende tornebusk på fjellet Horeb i Sinaiørkenen. Han befaler at Moses skal dra tilbake til Egypt, hvorfra han flyktet noen tiår tidligere. Der skal Moses møte Israels folk og ta sin plass blant dem som deres leder.
Moses ser umiddelbart flere punkt han kan protestere på. Han spør blant annet hvorfor Farao, Egyptens konge, skal hører på ham og godta ham som talsmann for folket. Men det samme spørsmålet kan jo stilles når det gjelder hans møte med Israels folk. Hvorfor skal de tro på Moses? Hvordan kan de vite at han er sendt av Gud? Har Gud kanskje et navn, som han kan si til dem?
Ja, det har han!
Gud er nemlig ikke en udefinert størrelse, som vi kan forme med egne tanker. Selv om vi har ulike opplevelser av ham, er det ikke slik at han defineres av disse opplevelsene. Det er faktisk ikke slik at vi skal tolke Gud ut fra våre opplevelser. Tvert imot faktisk. Vi skal tolke våre opplevelser ut fra hvem Gud faktisk er. Og vi vet hvem han er, fordi han har fortalt oss det.
Exodus 3:14–15 NB 88/07
14 Da sa Gud til Moses: Jeg er den jeg er. Og han sa: Så skal du si til Israels barn: JEG ER har sendt meg til dere.15 Så sa Gud til Moses: Så skal du si til Israels barn: Herren, deres fedres Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud og Jakobs Gud, har sendt meg til dere. Dette er mitt navn til evig tid. Det skal de kalle meg fra slekt til slekt.

Han som er

Gud kaller seg selv “Jeg er!” Når han omtales, kalles han “Han som er!” På norsk er dette navnet oversatt med ordet Herren. Bruker du Bibel 2011 vil du merke at ordet Herren skrives med store bokstaver, når det er snakk om hans navn.
Han er den som er! Han er begynnelsen til alle ting. Uten ham hadde ingen ting esistert. “I ham er det vi lever og rører oss og er til,” sier apostelen Paulus i Apostelens gjerninger, kapittel 17, vers 28.
Gud har med sitt navn åpenbart at han er mer enn de guddommelige folk hadde rundt omkring. Han er ikke bunnet av dem, han eksisterer uavhengig av dem som opplever ham. Han er det tredet som lager lyd i skogen, selv om ingen er der for å høre det.
Det er så stort at vi ikke kan fatte det. Det ha de liberale rett i, men de konkluderer likevel feil. Han er så stor at han eksisterer uavhengig av alt annet som eksisterer. Han har ingen begrensninger, noe som betyr at vi, begrensede mennesker, per definisjon ikke kan fatte og forstå hvem han er. Han har skapt stjernene på himmelen, alle millionene av galakser i verdensrommet. Selvfølgelig er det umulig å forstå ham, eller til og med hvorfor han i det hele tatt skulle bry seg om noe som skjer på et støvkorn i universet.
Psalm 8:4–5 NB 88/07
4 Når jeg ser din himmel, dine fingrers verk, månen og stjernene som du har satt der -5 hva er da et menneske at du kommer ham i hu, en menneskesønn, at du ser til ham!
Men nettopp det har han gjort. Han bryr seg hva som skjer med noe så lite som ét eneste menneske. Og han har talt til oss. Nå er det ikke lenger ydmykhet å si at alle andres opplevelser er like viktigte, eller våre egne opplevelser for den saks skyld. For Gud har åpnet sin munn og talt, og han har fortalt hva han heter. Han involverer seg både nært og personlig, og ved navn. Og han gjør det fordi han elsker sitt folk, og vil frelse det. Han åpenbarer sitt navn for Moses, for ved dette navn skal han fører folket ut av fangeskap.
Og nå som hans navn er åpenbart, gir det ingen mening å holde frem noe annet. Det gir ingen mening å si at han er noe annet enn det han har sagt. Når Gud har satt seg selv i fokus, gir det ingen mening å redusere han til noe uklart igjen.
Det eneste som gir mening er å ha ham alene som Gud. Det eneste som gir mening er det vi hører i det første og andre bud:
Exodus 20:3 NB 88/07
3 Du skal ikke ha andre guder enn meg.
Hva betyr det? Svar: Vi skal frykte og elske Gud mer enn alt annet, og sette vår lit til ham.
Exodus 20:7 NB 88/07
7 Du skal ikke misbruke Herren din Guds navn, for Herren vil ikke holde den uskyldig som misbruker hans navn.
Hva betyr det? Svar: Vi skal frykte og elske Gud, så vi ikke bruker hans navn til å banne eller sverge, til magi, eller til å lyve eller bedra. Vi bruker navnet hans rett når vi roper på Gud i all nød, ber, lovpriser og takker.

II: Hans navn er Jesus

Gud frelste sitt folk Israel fra Egypt, og hans navn ble herliggjort. Så pass fryktet Jødene hans hellige navn at de etter hvert ikke engang tok det i sin munn, men når de kom til Guds navn i skriftrullene, så hoppet over det, og sa i stedet: Adonay, som betyr Min Herre.
Men Guds åpenbaring av seg selv var ikke over med dette. Dagens evangelium er en fortsettelse fra forrige søndag. Apostelen Johannes fortsetter og sier:
John 1:18 NB 88/07
18 Ingen har noensinne sett Gud. Den enbårne Sønn, som er i Faderens favn, han har forklart ham.
Denne Gud, som eksisterer uavhengig av resten av skapelsen, og som har begrenset seg nok til å lære oss sitt navn, han har gått enda et skritt lenger og blitt et menneske som oss. Han begrenset seg til ét menneske som vi i noen grad kan forholde oss til på samme måte som vi forholder oss til andre mennesker. Han har tatt på seg et fysisk utseende, han har fått en mor og en far og kanskje også søsken, han har spist brød og kjøtt og fisk og urter. Han har vært i bryllup, vært gjest på fine middager og dratt til avsidesliggende byer og drukket vann fra brønnen. Han har vandret på veien, ridd på esel og sittet i båt. Ting vi kan forholde oss, selv når vi ikke har sett ham med egne øyne.
Denne mannen: Jesus fra Nasaret er den samme Gud. Hvis vi kjenner ham, så kjenner vi Gud selv.
Så hvis vi igjen tenker på bildet av de blinde mennene som tar på elefanten — har noen av dem rett? Ja, selvsagt, men bare hvis de hører på elefanten beskrive seg selv. Den første bilde mannen kunne holdt fast på at elefanten er som et tau og burde kalles taurus. En seende person ville le av ham, og prøve, trolig til ingen nytte å forklare hvordan det hang sammen. Men hvis han er villig til å lytte, vil han forstå at det han opplever er elefantens hale.
Bildet er selvsagt ikke fullkomment, men tilsvarende kan vi uten tvil si at den som ikke kjenner Jesus, kjenner ikke Gud. Den som ikke tror på Jesus, tror ikke på Herren sin Gud.

Avslutning

Til slutt: Dette er fantastisk for oss.
Gud sier: Du skal ikke ha andre guder enn meg, og du skal ikke misbruke Herren din Guds navn.
Dette kan han si, fordi han har åpenbart sitt navn for oss, og han har lært oss at ved dette navnet, og bare ved hans navn finner vi frelse.
Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var er og blir, en sann Gud fra evighet til evighet.

Kunngjøringer

UK og UK Junior
Tusen takk til alle som har gitt en gave til kirkens arbeid. Gaven går til kirkens arbeid, i lokalmenigheten din, kirkesamfunnet og til misjonsprosjektet vårt. Vi støtter en luthersk menighet i Israel og deres pastor Vladimir. Be også for vårt misjonsprosjekt på Island.
Vi har gudstjenster i Messiaskirken kl 11, som også streames på YouTube. Du kan som regel logge på fra ca 10:45.
Vi har behov for flere ledere til UK og UK junior, ikke minst kvinnelige ledere. Er det noe for deg, si det til Maria, Gunstein eller Meg.
Kirkekaffe på Zoom.
Vel hjem og god uke videre.
Related Media
See more
Related Sermons
See more