Jesus ber for deg

Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Salmer

Inngangssalme: Är det sant att Jesus är min broder (RDU 084)
Etter gloria:
Fader, Du har skapt meg (DELK 772)
Han har kastet alle mine synder bak sin rygg (BSB 092)
Før preken: Klippe, du som brast for meg (DELK 211)
Offer/før nattverd: Å, salige stund uten like (DELK 105)
Under nattverdsutdelingen:
På nåden i Guds hjerte (DELK 382)
In Christ Alone - Getty
Om hjertet er fylt av den saligste ro (SFH 166)
Slutningssalme: Vår Gud han er så fast en borg (DELK 457)

Inngangsord

Guds fred.
Vel møtt til Gudstjeneste til dere som er samlet her i kirken, og til dere som er med på streaming.
Ekstra velkommen til deg som er ny her i dag. Jeg håper du tives her i gudstjenesten, og blir tatt godt i mot.
Et lite ord om nattverden: Før du går til nattverd hos oss, ber vi om at du tar en liten prat med prest. Har du ikke rukket det ennå ber jeg om at du venter denne gang. Du kan like fullt komme frem med hendene i kryss slik, så ber vi en bønn for deg i stedet.
Vi begynner samlingen med vår inngangsbønn.

Tekstlesning

Dette evige Guds ord står skrevet i/hos
1 Kings 8:12–13 NB 88/07
12 Da sa Salomo: Herren har sagt at han vil bo i det dunkle.13 Nå har jeg bygd et hus til bolig for deg, et sted hvor du kan bo til evig tid.
1 Kings 8:27–30 NB 88/07
27 Men bor da Gud virkelig på jorden? Se, himlene og himlenes himler rommer deg ikke! Hvor meget mindre da dette huset som jeg har bygd.28 Men du vil likevel vende deg til din tjeners bønn og til hans ydmyke begjæring, Herre min Gud, og høre det rop og den bønn som din tjener bærer fram for ditt åsyn i dag.29 La dine øyne være åpne over dette huset natt og dag - det stedet som du har talt om og sagt: Mitt navn skal bo der. Hør den bønn som din tjener ber, vendt mot dette stedet.30 Du vil høre på din tjeners og ditt folk Israels ydmyke begjæring, som de bærer fram vendt mot dette stedet. Ja, du vil høre den på det sted hvor du bor, i himmelen. Du vil høre og tilgi.
Videre står det skrevet i
Ephesians 2:17–22 NB 88/07
17 Og han kom og forkynte evangeliet om fred for dere som var langt borte, og fred for dem som var nær ved.18 For gjennom ham har vi begge adgang til Faderen i én Ånd.19 Så er dere da ikke lenger fremmede og utlendinger, men dere er de helliges medborgere og Guds husfolk,20 bygd opp på apostlenes og profetenes grunnvoll, og hjørnesteinen er Kristus Jesus selv.21 I ham blir hele bygningen føyd sammen og vokser til et hellig tempel i Herren.22 I ham blir også dere, sammen med de andre, bygd opp til en Guds bolig i Ånden.
Slik lyder Herrens ord.
M: Takk og lov, du har det evige livets ord! Hvem andre skulle vi gå til?
Salme før preken

Evangelietekst

P: Dette hellige evangelium står skrevet i
John 17:6–19 NB 88/07
6 Jeg har åpenbart ditt navn for de menneskene du ga meg av verden. De var dine, og du ga dem til meg, og de har holdt fast på ditt ord.7 Nå vet de at alt det du har gitt meg, er fra deg.8 For de ordene som du ga meg, har jeg gitt dem. Og de har tatt imot dem og kjent i sannhet at jeg er utgått fra deg. Og de har trodd at du har utsendt meg.9 Jeg ber for dem. Jeg ber ikke for verden, men for dem som du har gitt meg, for de er dine.10 Alt mitt er ditt, og ditt er mitt. Og jeg er herliggjort i dem.11 Og jeg er ikke lenger i verden, men disse er i verden, og jeg kommer til deg. Hellige Far! Bevar dem i ditt navn, som du har gitt meg, for at de kan være ett, likesom vi er ett.12 Da jeg var hos dem, bevarte jeg dem i ditt navn, som du har gitt meg. Jeg voktet dem, og ingen av dem gikk fortapt, uten fortapelsens sønn - for at Skriften skulle bli oppfylt.13 Men nå kommer jeg til deg. Og dette taler jeg i verden for at de skal ha min glede fullkommen i seg.14 Jeg har gitt dem ditt ord. Og verden har hatet dem fordi de ikke er av verden, likesom jeg ikke er av verden.15 Jeg ber ikke om at du skal ta dem ut av verden, men at du skal bevare dem fra det onde.16 De er ikke av verden, likesom jeg ikke er av verden.17 Hellige dem i sannheten! Ditt ord er sannhet.18 Likesom du har utsendt meg til verden, har også jeg utsendt dem til verden.19 Og jeg helliger meg for dem, for at også de skal være helliget i sannhet.
P: Hellige Gud, hellige oss i sannheten. Ditt ord er sannhet.

Innledning

I de tre såkalt synoptiske evangelier, Matteus, Markus og Lukas, får vi vite at Jesus bad til Faderen i Getsemanehagen. Johannesevangeliet forteller osss også Jesus også holdt en bønn før hann gikk inn i hagen, og evangeliet gjengir så mye av denne bønnen, at den fyller hele kapittel 17. Det er en del av denne bønnen som vi har i søndagens tekst i dag, og vi kaller den for Jesu yppersteprestlige bønn. Her ber han for seg selv, for apostlene og for dem som er kommet til tro ved deres vitnesbyrd.
Det vi har lest i dag er Jesu bønn for hans Apostler. Bønnen er å forstå som hans guddommelige forbønn for dem, og samtidig som en innvielsesbønn til Apostlenes tjeneste.

Bønn

La oss be:
Herre, du levende og trofaste Gud! Vi lover og priser ditt hellige navn fordi du har gitt oss din egen Sønn som vår frelses klippe, og ved ordet om ham bygger din kirke på apostlenes og profetenes grunnvoll. Vi ber deg: Driv arbeidere ut til din høst, hold dine tjenere fast ved ditt ord nå og alltid, og gi dem å forkynne ditt ord klart og rent, til tukt og til trøst. Gi ditt folk øre til å høre din røst, og frels oss fra gjenstridighet, så ditt lys aldri blir tatt fra oss, ved din elskede Sønn, Jesus Kristus, vår Herre, som med deg og Den Hellige Ånd lever og råder, en sann Gud fra evighet og til evighet.
(Kollektbønn for Aposteldagen)

Overgang

Jeus fremtrer her som Yppersteprest. Det er vanseklig å få hodet helt rundt det. Faktisk er det vanskelig å forstå det enkle faktum at Jesus i det hele tatt ber. Er ikke han selv Gud? Jo, det er han. Og likevel hindrer det ham ikke i å be.
Det betyr at vi får et innblikk i noe som er så dypt personlig for Jesus, og noe som er så overmåte hellig, at vi aldri helt kommer å forstå det. Men vi kan prøve. Så la meg si det på denne måten: Vi har her de konkrete ordene som Jesus brukte da han gikk i forbønn for seg selv, for sine Apostler, og for kirken gjennom alle tider. Dette er de ordene som Guds Sønn bad til Gud Fader.
Først ber han for seg selv. Jesus har nå gjort ferdig sin gjerning i Isarel, og han ber Faderen nå om å herliggjøre ham.
Her vil det si at han ber Faderen om, hvis vi kan si det slik, å gjennomføre den siste fasen av Jesu gjerning, og da skal Jesu Guddom bli endelig og varig åpenbart. Utrolig nok, betyr det i første instans Jesu svakhet, lidelse og død, men deretter hans seiersrike oppstandelse. For når han er stått opp fra de døde skal hans guddom og herlighet ikke lenger være skjult, men åpenbar.

Apostlenes innvielse

Dette vil ha konsekvenser for Apostlene som nå har fulgt tett på Jesus helt siden hans dåp, eller omtrent de siste tre årene. Det er Faderen som utvalgte apostlene og kalte dem til Jesus. Jesus sier om dem: “De var dine, og du gav dem til meg!”
Men nå er det en slags farvel for en tid, og apostlene skal snart begynne sin egen tjeneste. Jesu yppersteprestlige bønn for dem er faktisk en innvielse til deres tjenste. Jesus overgir dem og anbefaler dem for Faderen, for at de skal sendes ut i tjeneste igjen, hvor de skal ha Jesu forbønn med seg. På mange måter kan vi si at detter er en slags ordinasjonsbønn for apostlenes tjeneste.
Jesus minnes derfor hvordan de er blitt forberedt. Først tilhører de Faderen, slik vi har lest, og er gitt til Sønnen. De er kalt til tjeneste, og til hver og en av dem har Jesus sagt “Følg meg,” men også brukt noen individuelle ord. Til Johannes og Andreas sa han: “Kom og se!” (Joh 1:40) Til Peter og Andreas sa han: “Jeg skal gjøre dere til menneskefiskere!” (Matt 4:19)
Hver og en har Jesus utvaglt igjen, og gitt dem navent Apostel. Og han har åpenbart for dem hvem han er, slik Jesus nå ber: “Jeg har åpenbart ditt navn for de menneskene du ga meg av verden.” (v.6) og videre: “For de ordene som du ga meg, har jeg gitt dem. Og de har tatt imot dem og kjent i sannhet at jeg er utgått fra deg. Og de har trodd at du har utsendt meg.“ (v.8) Igjen ber han: “Jeg har gitt dem ditt ord.” (v. 14)
I løpet av de siste årene har Jesus tatt med seg apostlene og latt dem bevitne alt det han har gjort. De så ham bli døpt, og hørte stemmen fra himmelen. De gikk sammen med ham der han dro og hørte hans forkynnelse. De så tegnene som han gjorde. Og når de var alene, forklarte han alt for dem igjen. Nettopp derfor kunne Peter bekjenne, klart og tydelig: “Du er Messias, den levende Guds sønn!” (Matt 16:16).
Jesus har lært dem å kjenne Herrens navn, og nå ber han: “Hellige Far! Bevar dem i ditt navn, som du har gitt meg, for at de kan være ett, likesom vi er ett.” (Joh 17:11) og igjen: “Hellige dem i sannheten! Ditt ord er sannhet!” (Joh 17:17)
Slik bad Jesus for sine apostler. Og la det bli sagt en gang til: Her er det Guds sønn som ber til sin Himmelske Far. En bønn med større autoritet finnes det ikke. Jesus har bedt om at apostlene skal bli bevart i troen og helliget i sannheten. Og hvis noen bønn noen gang er blitt hørt, så er det ikke tvil om at nettopp denne bønnen, uten tvil er hørt.
På dette grunnlaget overgir Jesus dem nå til sin tjeneste: “Likesom du har utsendt meg til verden, har også jeg utsendt dem til verden. Og jeg helliger meg for dem, for at også de skal være helliget i sannhet.” (v.18-19)
Disse ordene gjentar Jesus til apostlene på tredje dag etter dette, når han er stått opp fra sin grav: “Likesom Faderen har utsendt meg, sender også jeg dere.” (Joh 20:21)
Det er faktisk nettopp dette som ordet Apostel betyr. Det kommer av det greske ordet apostello, som betyr å sende ut. Apostlene var Jesu utsendinger og hans øyevitner. Det var de som som først tok imot befalingen om å gjøre nye disipler ved å døpe dem og lære dem alt det Jesus har befalt.
Jesus sender dem ikke ut til denne gjerning tilfeldig, eller uten utrustning. I tre går gikk hann sammen med dem. Han åpenbarte for dem hvem han er. At han er Messias, Guds sønn, sendt av Faderen. Han åpenbarte for dem Guds hellige ord. Han lot dem se med øynene alt det han gjorde. Han lot dem bevitne sin dåp, sin lidelse, sin død og sin oppstandelse. Han åpnet deres forstand slik at de kunne forstå Skriftene, hvordan alt dette allerede var åpenbart i det Gamle testamente. Og nå sender han dem ut, med den beste utrustning de kunne tenke seg: Hans personlige forbønn! Ikke bønn i Jesu navn, som rett nok har hans autoritet, men Jesu personlige forbønn.
Som et svar på Jesu forbønn, har vi nå dette! (Hold opp Bibelen!) Guds hellige ord: Sannhetsordet! Uttrykket på ditt morsmål. Skrevet ned med vanlig blekk på vanlig papir. Slik at du kan høre det, og også du kan tro.

Avslutning

Jesus har bedt for sine Apostler, og hans bønn er sannelig blitt svart. Derfor skal vi også få med oss et par vers til som ikke er en del av søndagens tekst. Jesus fortsetter:
John 17:20–22 NB 88/07
20 Jeg ber ikke bare for disse, men også for dem som ved deres ord kommer til tro på meg,21 at de alle må være ett, likesom du, Far, i meg, og jeg i deg - at også de må være ett i oss, for at verden skal tro at du har utsendt meg.22 Og den herlighet som du har gitt meg, har jeg gitt dem, for at de skal være ett, likesom vi er ett,
Jesu bønn var ikke bare for de tolv apostler, men i utstrekning for hver og en av oss som tror på hans navn. Når han innviet sine Apostler til øyevitnets tjeneste, så innviet han dem til en slik tjeneste, som to tusen år senere skulle føre til at du i dag har fått høre hans ord — på ditt eget morsmål.
Jesus ble til og med bønnhørt i det enkele faktum at Apostelen Johannes skrev ned bønnen, slik at vi kan lese den. Og fordi du stoler på Johannes’ og de andres vitnesbyrd, så har du tro på Jesus og liv i hans navn. Jesus er bønnhørt.
Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var er og blir, en sann Gud fra evighet til evighet.

Kunngjøringer

UK og UK Junior
Tusen takk til alle som har gitt en gave til kirkens arbeid. Gaven går til kirkens arbeid, i lokalmenigheten din, kirkesamfunnet og til misjonsprosjektet vårt. Vi støtter en luthersk menighet i Israel og deres pastor Vladimir. Be for ny pastor som skal ordineres i juni.
Appropos lokalmenigheter så har de t i dag vært gudstjenneste også i Kautokeino, og det blir gudstjeneste i Elvebakken kirke Alta i kveld kl 20:00, hvis noen som er med på streaming, skulle være der i nærheten.
Be også for vårt misjonsprosjekt på Island.
På kalenderen
Det er gudstjeneste her i Messiaskirken hver søndag kl 11, og det blir i tillegg gudstjeneste Kristi himmelfartsdag kl 11:00.
Det er planlagt menighetsweekend siste helgen i Juni. Som respons på et par kommentarer har jeg lyst å be dere som kunne tenkt dere være med på en slik helg, gå inn på lenken på skjermen og krysse av et par muligheter, om helgen passer osv. Det er mulighet til å legge igjen en kommentar også, hvis det er noe du vil legge til. Du kan bruke QR-koden. I tillegg ligger lenken nå facebook-siden til MK.
Kirkekaffe på Zoom.
Vel hjem og god uke videre.
Related Media
See more
Related Sermons
See more