Påske 6

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 16 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Salmer

Inngangssalme: Mitt liv vil jeg leve i samfunn med Jesus (DELK 790)
Etter gloria:
På Golgata sto det et kors (DELK 796)
Min båt er så liten (BSL 127)
Før preken: Det er makt i de foldede hender (DELK 537)
Offer/før nattverd: Han er oppstanden, store bud (DELK 094)
Under nattverdsutdelingen:
O Jesus, du som fyller alt i alle (DELK 868)
Det enda som bär (RDU 029)
Hvem er rettferdig, ren og god (SFH 096)
Slutningssalme: LIvet vant dets navn er Jesus (DELK 108)

Inngangsord

Guds fred.
Vel møtt til Gudstjeneste til dere som er samlet her i kirken, og til dere som er med på streaming.
Denne søndagen, den 6. søndagen i påsketiden, er søndag før kristi Himmelfartsdag. Mange plasser er denne søndagen kjent som Rogate-søndag eller Allmenn bededag, og visse plasser holder man egne bønnesamlinger mandag, tirsdag og onsdag denne uken, hvor en ber spesielt for folk og land, og ikke minst for årstiden. Man ber for godt og tjenelig vær og god høst.
Denne våren har matprisene gått opp noe her i Norge, og mange merker et noe strammere budsjett. Krig i Europa, uvanlig tørrt vær og høyere kraftpriser: Alt dette spiller inn og har ringvirkninger som vi merker. Vi kommer å ha litt mindre enn det vi har vært vant til. Det er en påminner for oss om at alle gode ting kommer fra Herrens hånd. Det er han som gir soloppgang og solnedgang, måneder og år, såtid og høsttid. Det er han som lar sitt regn falle likt på rettferdige og urettferdige. Det er han som gir veskt og grøde på jorden. Vi kalles til å huske på dette, og være stadige i bønnen til ham.
Så: Et ekstra velkommen til deg som er ny her i dag og ikke har vært på gudstjeneste hos oss i dag, samt til deg som er tilbake og ikke har vært her på en stund. Jeg håper du tives i menigheten vår og blir tatt godt i mot her.
Så må jeg også si et lite ord om den ordningen vi har i Messiaskirken når det gjelder nattverd. Vi ønsker at alle tar en liten prat med prest før de går til nattverd for første gang hos oss. Så om du ikke har rukket det, ber vi deg vente denne gang, men du kan fortsatt komme frem med hendene i kryss, så ber vi en bønn for deg i stedet. Så kan vi ta en prat under kirkekaffen, eller evt. avtale å snakke bedre sammen senere.
Vi begynner denne samlingen med vår inngangsbønn.

Barnas stund

Vis til barna små vekster, f.eks reddiker eller poteter e.l.
Hvor kommer disse vekstene ifra? Gud vet at vi trenger mat til å leve. Og han gir oss det vi trenger.
Og så vil Gud at vi er med og hjelper til. Kanskje noen av dere har vært med hjemme og hjelpt til å lage mat.

Tekstlesning

Dette evige Guds ord står skrevet i/hos
1 Kings 3:5–14 B2011
5 I Gibeon viste Herren seg for Salomo i en drøm om natten. Gud sa: «Be om hva du vil. Jeg skal gi deg det!» 6 Salomo svarte: «Du har vist stor godhet mot din tjener David, min far, fordi han vandret for ditt ansikt i troskap og rettferd og hadde et hjerte som var oppriktig mot deg. Du har holdt fast ved din store godhet ved å gi ham en sønn som i dag sitter på hans trone. 7 Nå har du, Herre, min Gud, gjort din tjener til konge etter min far David, enda jeg bare er en ung og uerfaren mann. 8 Her står din tjener midt iblant ditt folk som du har utvalgt, et folk så stort at det ikke kan telles, og så tallrikt at det ikke kan regnes. 9 Gi da din tjener et lydhørt hjerte, så jeg kan styre ditt folk og skille mellom godt og ondt. For hvem kan ellers styre dette folket, så stort som det er?» 10 At Salomo svarte dette, var godt i Herrens øyne. 11 Og Gud sa til ham: «Siden du ba om dette og ikke om et langt liv eller rikdom eller død over dine fiender, men om evne til å høre hva som er rett, 12 så vil jeg gjøre det du har bedt om. Nå gir jeg deg et hjerte som er så klokt og forstandig at din like aldri før har vært og heller ikke skal komme etter deg. 13 Selv det som du ikke ba om, vil jeg gi deg: både rikdom og ære. Så lenge du lever, skal det ikke finnes din like blant kongene. 14 Og hvis du vandrer på mine veier og holder mine lover og bud, slik som din far David gjorde, vil jeg gi deg et langt liv.»
Videre står det skrevet i
Ephesians 3:14–21 B2011
14 Derfor bøyer jeg mine knær for Far, 15 han som har gitt navn til alt som kalles far i himmel og på jord. 16 Må han som er så rik på herlighet, gi deres indre menneske kraft og styrke ved sin Ånd. 17 Må Kristus ved troen bo i deres hjerter og dere stå rotfestet og grunnfestet i kjærlighet. 18 Må dere sammen med alle de hellige bli i stand til å fatte bredden og lengden, høyden og dybden, 19 ja, kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap. Må dere bli fylt av hele Guds fylde! 20 Han som virker i oss med sin kraft og kan gjøre uendelig mye mer enn det vi ber om og forstår, 21 ham være ære i kirken og i Kristus Jesus gjennom alle slekter og evigheter! Amen.
Slik lyder Herrens ord.
M: Takk og lov, du har det evige livets ord! Hvem andre skulle vi gå til?
Salme før preken

Evangelietekst

P: Dette hellige evangelium står skrevet i
Matthew 6:5–15 B2011
5 Når dere ber, skal dere ikke gjøre som hyklerne. De liker å stå i synagogene og på gatehjørnene og be for å vise seg for folk. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn. 6 Men når du ber, skal du gå inn i rommet ditt og lukke døren og be til din Far som er i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg. 7 Når dere ber, skal dere ikke ramse opp ord slik hedningene gjør; de tror de blir bønnhørt ved å bruke mange ord. 8 Vær ikke lik dem! For dere har en Far som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det. 9 Slik skal dere da be: Vår Far i himmelen! La navnet ditt helliges. 10 La riket ditt komme. La viljen din skje på jorden slik som i himmelen. 11 Gi oss i dag vårt daglige brød, 12 og tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere. 13 Og la oss ikke komme i fristelse, men frels oss fra det onde. For riket er ditt og makten og æren i evighet. Amen. 14 For dersom dere tilgir menneskene de misgjerningene de har gjort, skal også deres himmelske Far tilgi dere. 15 Men dersom dere ikke tilgir menneskene, skal heller ikke deres Far tilgi de misgjerningene dere har gjort.
P: Hellige Gud, hellige oss i sannheten. Ditt ord er sannhet.

Innledning

I dag har vi hørt tre tekster om bønn. I den første hørte vi om Kong Salomo som hørte Guds stemme i en drøm. Gud sa: Be meg om det du vil, så skal jeg gi deg det! For et løfte som Gud gav ham. Og på bakgrunn av dette løftet bad Salomo om å kunn å kunne virke med visdom og ærlighet i det kall og den posisjon som Gud hadde gitt ham.
Den andre tekste er en skreven bønn, som Paulus ber for sine lesere. I denne bønnen henvender han seg til Faderen i himmelen, han som fremfor alle kan kalles Far. Den sanne far i Himmelen, som er så uendelig rik på alle ting, og er derfor i stand til å svare våre bønner.
Den tredje teksten, evangelieteksten som vi nå nettop ha lest, er Jesu egen undervisning om bønn.

Bønn

La oss be: Herre Gud, himmelske Far, du som ved din Sønn har gitt oss barnekår, og lovet at du vil gi oss alt det vi ber om i hans navn, vi ber deg: Hold oss fast ved ditt ord, og gi oss din Hellige Ånd, så han kan styre og lede oss etter din vilje, vokte oss mot djevelens listige angrep, falsk lære og vrang gudsdyrkelse. Bevar også vårt legeme og liv fra all ulykke, og gi velsignelse og fred, så vi på alle måter får erfare din nådige hjelp og lover og priser deg som vår barmhjertige Far både her i tiden og siden i all evighet, ved din elskede Sønn, Jesus Kristus, vår Herre, som med deg og Den Hellige Ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet til evighet. Amen.

Matthew 6:5–6 B2011
5 Når dere ber, skal dere ikke gjøre som hyklerne. De liker å stå i synagogene og på gatehjørnene og be for å vise seg for folk. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn. 6 Men når du ber, skal du gå inn i rommet ditt og lukke døren og be til din Far som er i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg.
Når vi ber så retter vi våre ord til Gud. Vi takker ham og gjør kjent for ham våre ønsker. Til dette er bønnen gitt. Bønnen kan også lære oss mer om Gud, hva han ønsker for oss og vil gi oss.
Og for å lære oss dette, befaler Jesus bønnen til oss, på en slik måte at vi skal be når vi er alene. Når andre motivasjoner vi kan ha for å be, blir hindret, fordi det ikke er noen andre der som kan høre oss. Da er det ikke mulig å be for å vise seg frem for andre, eller hevde sinn nådegave som et bønnens menneske. Da er det bare du og Gud, og alt du har er hans løfte om å høre deg. Vi skal komme tilbake til det.
For dette er ikke på noen måter et forbud mot å be i fellesskap når vi er samlet til Guds ord og bønn. Tvert imot, finner vi f.eks. forskriftene om menigheten i Det nye testamente flere ganger omtele om bønn i fellesskap. Ja, til og med den andre leseteksten er en nedskrevet bønn i fellesskap.
Og samtidig minnes vi her om fristelsen som kommer med fellesskapet. Fristelsen til å gjøre bønnen til et hykleri.
Jesus tar et eksempel. Bildet er fra samtidens fromhetsliv, der man kom sammen til tidebønn tre ganger daglig.
I Salme 55, vers 18 står det: Psa 55:18 “Kveld og morgen og midt på dagen klager og sukker jeg, og han skal høre mitt rop.” Profeten Daniel ba tre ganger om dagen, som vi leser i kapittel 6, vers 11: Dan 6:11 “Så snart Daniel fikk vite at skrivet var satt opp, gikk han hjem. I takkammeret hadde han åpne vinduer som vendte mot Jerusalem. Tre ganger om dagen falt han på kne for sin Gud med bønn og lovprisning, for slik hadde han alltid gjort.” Også apostlene overholdt disse faste bønnetidene, som vi leser f.eks. i Apostlenes gjerninger, kapittel 3, vers 1: Act 3:1 “Peter og Johannes gikk en dag opp til tempelet, til ettermiddagsbønnen ved den niende time.”
Det er lett å se for seg hvordan en slik fast bønnerytme kunne bli et en måte å vise frem sin fromhet. Folket er samlet i tempelet, eller i Synagogen om de bor langt unna. Der er det lett å skille seg ut, og vise seg fram. Den som har lært de mange fromme og gode ordene, som kan bønnespråket, og er komfortabel i sin fremferd, får fort oppmerksomhet for sin fine bønn.
Eller tenk om noen ikke engang rakk å komme seg til tempelet i tide. Da fikk han stå der han var, om det så — av ren tilfeldighet naturligvis — var midt på torget eller i et gatehjørne. En enda bedre posisjon for den som liker oppmerksomheten. Det blir lett å være litt sen med vilje, bare for å havne i den knipen. For dem var bønnen blitt til noe den ikke skulle være, nemlig noe å smykke seg med men ikke lenger en samtale med Gud.
Samtidig vil jeg understreke igjen at det ikke er et forbud mot å be offentlig.
Tvert imot kalles vi til felles bønn i kirken, i familien og når kristne samles andre steder. Fantastiske løfter er knyttet til det å samles til bønn i Jesu navn. Da er han midt iblandt oss.
Det kan til og med finnes situasjoner der det å be på et gatehjørne, i en restaurant, kantine, på en benk i sentrum… er det vi absolutt bør gjøre: Ikke av hykleri, men som en bekjennelseshandling: Jeg tror ikke at du får så mye ære for å samles til bønn på Egertorget i Oslo, eller for å be for maten når du kjøper en hamburger. Men det kan være en sterk bekjennelse.
Vi leser videre

II: En riktig forankring i bønnen

Matthew 6:7–8 B2011
7 Når dere ber, skal dere ikke ramse opp ord slik hedningene gjør; de tror de blir bønnhørt ved å bruke mange ord. 8 Vær ikke lik dem! For dere har en Far som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det.
Hedningene tror de blir bønnhørt fordi de ber med så mange ord. Hva betyr det, og hva betyr det for oss? Skal vi med vilje holde bønnene våre korte, og bruke færrest mulig ord? Nei, ikke nødvendigvis.
Det handler om hva slags relasjon det er, og hva som er premisset for at vi kan bli bønnhørt. For kong Salomo var det ganske enkelt: Gud hadde gitt ham et løfte: “Be meg om det du vil, så skal jeg gi deg det!”
For hedningene derimot kan det ha handlet om det de så som et slags gjensidig avhengighetsforhold. De ofret sine bønner til sine guder: En slags forbruksvare som de levde på. De var virkelige så lenge noen husket på dem og henvendte seg til dem. Derfor, jo mer jo bedre. Eller kanskje det helt enkelt var slik at den som hadde den flotteste og lengste bønnen var den som omsider ble lagt merke til, og som derfor fikk det han bad om. Eller om vi snur det helt på hodet: Den som maste så lenge at de ble lei av ham, fikk det han bad om slik at de skulle slippe høre på ham.
Og selv om disse alternativene er noe forskjellige, så har de en ting til felles: Svar på bønnen var avhengig av at en brettet opp armer og knær og gjorde en skikkelig innsats. Når en da fikk et svar, kunne en klappe seg selv på ryggen for en god jobb.

Relasjonen til Gud Fader

Slik er ikke bønnerelasjonen til Gud Fader. Nei, det ligger faktisk i selve ordene: “Be til din Far i det skjulte” og “Dere har en Far som vet hva dere trenger” og “Slik skal dere be: Vår Far i himmelen!”
Den som tilhører Jesus har fått retten til å være Guds barn. Faktisk retten til å tale til Gud på samme måte som hans enbårne sønn ber til ham. Vi har derfor, både menn og kvinner, fått samme kår som Guds sønn. Derfor skriver Paulus i brevet til Galaterne, kapittel 4:
Galatians 4:6–7 B2011
6 Fordi dere er barn, har Gud sendt sin Sønns Ånd inn i våre hjerter, og Ånden roper: «Abba, Far!» 7 Derfor er du ikke lenger slave, men sønn. Og er du sønn, er du også arving, innsatt av Gud.
Og tidligere i Evangeliet etter Johannes, kapittel 1, vers 12:
John 1:12 B2011
12 Men alle som tok imot ham, dem ga han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn.
På Grunn av Jesus Kristus, av hans død og oppstandelse, er du som tror på hans navn blitt et Guds barn, og når du ber, så ber du til ham som er din Far i himmelen. Det er faktisk det som det betyr å be i Jesu navn. Det er ikke en stempel eller underskrift som vi slenger på til slutt, for at bønnen skal være mer from, eller skille seg ut som en spesielt kristen bønn, men det er selve utgangspunktet. Den som tilhører Kristus er Guds barn, og ber derfor alltid i Jesu navn. Ber alltid som Gud sønn. Det er det det betyr. Det er et løfte om at Gud hører deg som sitt barn. Det er faktisk et enda bedre løfte enn det som ble gitt til Salomo. “Be meg om det du vil, så skal jeg gi deg det!”

Avslutning

Gud hører ikke din bønn fordi du bruker så fyrktelig mange ord. Heller ikke fordi du bruker så veldig få og konsise ord når du ber. Hvis du prøver å gjøre bønnen så dagligdags som mulig, f.eks. med å bruke titler som “pappa Gud,” så er det heller ikke dette som gjør at din bønn blir hørt. Gud hører din bønn fordi ved troen på ham, har han gjort deg til sitt barn. Slik har han gitt deg en ny fødsel inn i hans rike.
Så vær frimodig i din bønn. Be når du er alene, fordi Gud hører deg som sitt barn. Be enten du føler at han hører deg eller ikke. For det er ikke hva du føler, me hva hva han har lovet, som avgjør det. Ved sitt ord, ved dåpens gjenfødelse, har han gjort deg til sitt barn. Han holder deg oppe i sitt ord og sakrament. Han har lovet å høre deg, du som er hans barn.
Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var er og blir, en sann Gud fra evighet til evighet.

Kunngjøringer

UK og UK Junior
Tusen takk til alle som har gitt en gave til kirkens arbeid. Gaven går til kirkens arbeid, i lokalmenigheten din, kirkesamfunnet og til misjonsprosjektet vårt. Vi støtter en luthersk menighet i Israel og deres pastor Vladimir. Be også for vårt misjonsprosjekt på Island.
Kirkekaffe på Zoom.
Vel hjem og god uke videre.
Related Media
See more
Related Sermons
See more